Почиње манифестације поводом 100 година болнице у Касиндолу

08.11.2021. 10:00
0
ИЗВОР: Катера

Постављањем плоче свједочанства о 100 година постојања болнице у Касиндолу и полагањем вијенаца жртвама фашизма из Другог свјетског рата, данас ће у Источном Сарајеву почети вишедневна манифестација Дани Болнице "Србија".

Ова установа је кроз богату историју мијењала начине организације рада, али је увијек била посвећена заштити здравља становника овог краја.

Одлука о градњи болнице у Касиндолу донесена је 1914. године, а почела је са радом након Првог свјетског рата као опоравилиште. Пријемом првих пацијената, њих десетак из Сарајева, 12. августа 1921. године званично је отворено ово опоравилиште, које је својим радом стекло добру репутацију не само у БиХ него и на простору бивше Југославије, те су га на основу те спознаје често посјећивали љекари из Југославије и иностранства.

Првог новембра 1938. године опоравилиште је проглашено санаторијумом. За вријеме Другог свјетског рата прекинут је рад санаторијума, али је већ по завршетку 1945. године почео са радом из почетка. Организованим приступом друштва, праћењем свих збивања у здравству, постигнут је завидан ниво у погледу дијагностике, терапије, његе болесника и рехабилитације.

У периоду од 1983. године до 1988. године започета је адаптација болничког простора за интерно одјељење и формирана је модерна интензивна њега.

Пријемом првих рањеника 3. априла 1992. године у болницу, као и болесника који на другом мјесту нису могли добити здравствену услугу, назире се трансформација болнице у установу која би имала садржај опште болнице.

Влада Републике Српске 25. новембра 1993. године доноси одлуку о оснивању Клиничког центра медицинског факултета Сарајево у чији састав улази и Општа болница Касиндо.

Потписивањем Дејтонског мировног споразума дошло је до подјеле територија на Сарајевској регији и самим тим и гашења здравствених установа примарног и секундарног нивоа и то домова здравља, Болнице Жица, Болнице др Енест Грин и Института за физијатрију и рехабилитацију Илиџа. Један дио опреме, као и особља прихваћен је у Болницу Касиндо. Болници Касиндо се 2006. године придружује и Војна болница са Сокоца.

Године 2001. донесена је одлука о плану мреже здравствених установа и новој организацији Клиничког центра. Општа болница Касиндо добија нову организациону форму под називом Клинике и болничке службе у Касиндолу.

У Источном Сарајеву је 7. јула 2017. године потписан уговор и положен камен темељац за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву. У марту 2019. године први пацијенти смјештени су у нови објекат ЈЗУ Болнице „Србија“ Источно Сарајево.

Болница је успјешно одолијевала изазовима у ратним, као и мирнодобским раздобљима.

Поводом обиљежавања вијека постојања Болнице "Србија" у понедјељак, 8. новембра у 12.00 часова биће уприличено постављање плоче свједочанства 100 година постојања ове болнице, а потом и полагање вијенаца жртвама фашизма из Другог свјетског рата.

У уторак, 9. новемба у 9.00 часова биће организована акција добровољног даривања крви радника Болнице "Србија".

У сриједу, 10. новембра у 11.00 часова планирано је одржавање округлог стола медицинских сестара и техничара на теме "Менторство и комуникација у сестинству" и "Болесник као објекат лијечења"

У четвртак, 11. новембра у 9:30 планиано је одржавање симпозијума, док ће у 18.00 часова у Култуном центу Источно Ново Сарајево бити одржана Свечана академија.

У недјељу, 14. новембра у 12.00 часова биће прослављена крсна слава болнице.

Коментари 0
Повезане вијести
Континуирана едукација запослених на пољу превенције болничких инфекција Континуирана едукација запослених на пољу превенције болничких инфекција
Педијатар ендокринолог од сада и у Болници "Србија" Педијатар ендокринолог од сада и у Болници "Србија"
Др Далиборка Јевтовић о важности превентивних прегледа младежа Др Далиборка Јевтовић о важности превентивних прегледа младежа
Најчитаније
 • Од данас забрана пушења у јавним просторима у ФБиХ
  9h 25m
  0
 • Четврти батаљон Војне полиције ВРС – голобради младићи на бранику отаџбине (ФОТО)
  7h 4m
  0
 • Носовић: Образовање и лијепо васпитање су светиња
  6h 11m
  0
 • Куп БиХ за цицибане окупио 270 учесника
  11h 6m
  0
 • Помен Србима убијеним у Ледићима 3. јуна
  7h 43m
  0