Podijeljene nagrade pobjednicima konkursa o temi "Egzodus sarajevskih Srba"

17.03.2023. 12:02
1
IZVOR: katera.news

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uručio je nagrade pobjednicima Konkursa za najbolje literarne i likovne radove učenika srednjih škola o temi „Egzodus sarajevskih Srba“, koji je, povodom obilježavanja 27 godina od egzodusa sarajevskih Srba, organizovala Gradska uprava Istočno Sarajevo. 

Ćosić je u obraćanju prisutnim naveo da je jako važno njegovati i čuvati kulturu sjećanja i pamćenja i ne dopustiti da buduće generacije zaborave ogromnu žrtvu koju su podnijelu sarajevski Srbi.

- Obaveza Gradske, ali i opštinskih uprava je da razviju sistem koji će trajno i kontinuirano njegovati kulturu sjećanja. Izgradićemo objekte, spomenike, muzeje, kulturne centre, ali to nije dovoljno jer živa riječ ima posebno težinu – rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, Srbi od prve spoznaje svijeta znaju za Kosovo i njegovu istoriju, i to je, dodaje, u kodu srpskog naroda.

- Srbi Sarajeva moraju postati svjesni da je u njihovom kodu egzodus sarajevskih Srba – rekao je on.

Direktor Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" iz Sokoca Dejan Borovčanin rekao je da mu čast i zadovoljstvo što su apsolutni pobjednici konkursa, dodajući da je garant opstanka naroda zdrava, obrazovna, mudra i plemenita omladina.

Prvu nagradu za najbolji literarni i likovni rad osvojila je Milica Borovčanin, učenica trećeg razreda Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ iz Sokoca, koja je istakla da joj je zadata tema dopustila da bude dio rada.

- Kada govorimo o egzodusu sarajevskih Srba, govorimo o sebi, svojim bakama, djedovima ili nekome koga poznajemo. U oba rada se nisam doticala konkrentno istorijskom događaju, jer ćemo to ostaviti udžbenicima iz istorije, nego sitnim fragmetima koji su izdvojeni i izolovani iz istorijskog događaja, a u kojim se sažeta sva kolektivna patnja – istakla je Borovčanin.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Prvu nagradu za najbolji likovni rad osvojila je i Aleksandra Jakšić, učenica II razreda Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ iz Sokoca, koja je rekla da joj je bio cilj da kroz jaku emociju pokuša pokazari stradanje i patnje srpskog naroda, ali i da podsjeti mlađe generacije da misle o zlu koje donosi rat.
Drugu nagradu za najbolji literarni rad osvojio je Nikola Popadić, učenik II razreda Srednje škole „28. juni“ iz Istočnog Novog Sarajeva. Treću nagradu za najbolji literarni rad osvojile su Andrijana Kešelj i Jovana Ždrale, učenice trećeg razreda Gimnazije i srednje stručne škole „Istočna Ilidža“.

Drugo mjesto za najbolji likovni rad osvojila je Andrea Baković, učenica IV razreda Gimnazije i srednje stručne škole „Istočna Ilidža“, dok je treće mjesto pripalo Dejani Delipara, učenici II razreda Srednjoškolskog centra „Pale“ i Anđeli Vuković, učenici IV razreda iste škole.

Za radove iz obje kategorije nagrađenima je dodijeljeno po 300 KM za prvu nagradu, 200 KM za drugo i po 100 za treće mjesto.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Žara 18.03.2023. 16:31
    Sva ova djeca za glavu i po veća od Ljubiše! Šta je reći, da su ovi mladi natprosleno visoki ili.... Treba u uslove konkursa staviti da ne mogu biti visočiji od metar i po.
Povezane vijesti
Teritorijalne vatrogasne jedinice u protekla 24 časa intervenisale više od deset puta Teritorijalne vatrogasne jedinice u protekla 24 časa intervenisale više od deset puta
Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva
Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    22h 54m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    15h 36m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    20h 9m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    17h 43m
    2
  • Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
    23h 28m
    3