Podnesena 244 izvještaja protiv više od 1.000 osoba zbog zločina nad Srbima u Sarajevu

18.03.2021. 18:15
1
IZVOR: SRNA

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u proteklom periodu podnijelo je 244 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu ratnog zločina nad Srbima u Sarajevu protiv 1.403 poznata i više desetina nepoznatih izvršilaca, čiji identitet do danas nije utvrđen.

Pripadnici MUP-a Republike Srpske su, osim toga, postupili i odgovorili na više od 600 zahtjeva i naredbi postupajućih tužilaštava, rečeno je Srni u MUP-u Srpske.

Službene izvještaje, u zavisnosti od važeće zakonske legislative u Republici Srpskoj, MUP Srpske podnosio je vojnim, odnosno okružnim tužilaštvima, a Tužilaštvu BiH, po njegovom formiranju 2003. godine.

Svi podneseni izvještaji su dostavljeni tadašnjim postojećim nadležnim tužilaštvima prvobitno vojnim, a kasnije su podnesene prijave preuzimala lokalna okružna tužilaštva u svoju nadležnost.

U MUP-u Republike Srpske podsjećaju da je nakon okončanja rata u BiH pokrenut program „Pravila rimskog puta“, u okviru kojeg su entitetska tužilaštva bila u obavezi da dostave predmetne spise u Hag na pregled.

Postupak pravila puta je ustanovljen Rimskim sporazumom od 18. februara 1996. godine, kojim je regulisano hapšenje i podizanje optužnica protiv osoba koje su počinile krivična djela ratnog zločina.

Tužioci Haškog tribunala su pristali da izvrše nezavisan pregled svih lokalnih predmeta za ratne zločine, a ovaj program je završen u oktobru 2004. godine, od kada se odluke o ocjeni nadležnosti u postupanju po svim predmetima donose na nivou BiH, odnosno Tužilaštva BiH.

Izvještaji o počinjenim krivičnim djelima podneseni su protiv lica, neposrednih izvršilaca koji su počinili ubistva, progon i mučenje srpskih civila koji su živjeli ili su se zatekli u Sarajevu početkom rata u BiH.

Ovi izvještaji podneseni su i protiv lica koja su u vrijeme izvršenja krivičnih djela ratnih zločina obavljala najveće dužnosti u izvršnoj i sudskoj vlasti tadašnje RBiH, a za koja je utvrđena komandna odgovornost i koja su znala za protivpravna odvođenja u koncentracione logore i druga protivzakonita zatvaranja Srba u Sarajevu i okolini.

Izvještaji su podneseni i protiv lica koja su učestvovala u oduzimanju prava na pravično i nepristrasno suđenje, prisiljavanju na prinudni rad, pljačkanju imovine stanovništva, te napadima na objekte posebno zaštićene međunarodnim pravom i civilne objekte.

U MUP-u Republike Srpske istakli su da su, prema Strategiji o procesuiranju krivičnih djela ratnog zločina usvojenoj 2008. godine, predmeti počinjenog djela ratnog zločina nad Srbima u Sarajevu ocijenjeni kao veoma osjetljivi, te da su procesno u najvećoj mjeri na početku i ne postoji nijedna okončana istraga niti pravosnažna presuda pred Sudom BiH.

U službenim izvještajima MUP-a Republike Srpske dokumentovana su sva saznanja o počinjenim krivičnim djelima ratnog zločina nad Srbima u Sarajevu i oni su dostavljeni nadležnim tužilaštvima, kojima su predati i svi podaci i informacije do kojih se naknadno dolazilo operativnim radom kao dopuna krivičnim prijavama.

I pored usvojenih strategija za procesuiranje krivičnih djela ratnog zločina od Tužilaštva BiH, gdje je većina ovih predmeta stavljena u kategoriju visoko osjetljivih po obimu zločina i odgovornosti izvršilaca, može se argumentovano govoriti o počinjenom zločinu protiv čovječnosti i udruženom zločinačkom poduhvatu, a tužilaštva i sudovi nisu na adekvatan način odgovorili zadatku.

U prilog tome govori činjenica da nijedna strategija usvojena od Savjeta ministara, Parlamentarne skupštine BiH ili Pravilnik o osjetljivosti predmeta nisu ispoštovani do danas.

MUP Republike Srpske postupa prema svim naredbama Tužilaštva BiH, okružnih i kantonalnih tužilaštava kada je riječ o predmetima krivičnih djela ratnog zločina i blagovremeno odgovara na sve naredbe.

- Hendikepiranost MUP-a je u tome što tužilaštva u BiH izvještaje koje je MUP Republike Srpske podnio prosljeđuje u nadležnost drugim tužilaštvima, o čemu mi nismo obaviješteni, iz kog razloga nam je vrlo teško pratiti procese ili obavještavati postupajuća tužilaštva o novim dokazima do kojih Ministarstvo dolazi u svom radu po navedenim predmetima - istakli su iz MUP-a Srpske.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Anonimno 18.03.2021. 19:12
    Nema od toga ništa; ovakvim tekstovima samo zamajavate srpski narod da se ne bi pričalo o poniženim borcima VRS (mjesec rova ni poštena kafa!) koji nemaju od čega živjeti. Od prazne priče nema koristi!
Povezane vijesti
Godišnjica bitke na Kajmakčalanu Godišnjica bitke na Kajmakčalanu
Mali Zejtinlik - priča o jednom ratu i životu poslije rata (VIDEO) Mali Zejtinlik - priča o jednom ratu i životu poslije rata (VIDEO)
Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva na Stupu Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva...
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 4m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 46m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 14m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 35m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 44m
    0