Pomen Srbima ubijenim u srebreničkim logorima

13.07.2020. 09:43
0
IZVOR: Srna

Srbima ubijenim u srebreničkim logorima, koji su se nalazili u zgradama bivše policijske stanice i Osnovnog suda, danas će biti odata počast i položeno cvijeće.

Predsjednik Udruženja "Istočna alternativa" Vojin Pavlović rekao je da svake godine 13. jula obilježavaju i podsjećaju na stradanje u srebreničkim logorima i odaju počast srpskim mučenicima u tim kazamatima.

-Razlog što 13. jula odajemo počast ubijenim Srbima u srebreničkim logorima jeste taj što se tog datuma 1992. godine saznalo da je grupa Srba, zarobljena na Petrovdan u selu Zalazje, odvedena u Srebrenicu. Kasnije je potvrđeno da su odvedeni u bivšu zgradu policije gdje su ispitivani, mučeni i tu im se gubi trag. Deset zarobljenih se još vodi kao nestali- objasnio je Pavlović.

Pomen Srbima ubijenim u srebreničkim logorima zakazan je za 11.00 časova.

-U tim kazamatima sprovođene su torture i ubijani zarobljeni, ali i Srbi koji su na početku rata ostali u Srebrenici lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti, od kojih skoro niko nije preživio- istakao je Pavlović.

Iz "Istočne alternative" su poručili da se bore za istinu, da se istine ne treba plašiti, a istina je da su u tom objektu ubijeni Srbi.

Aktivisti Udruženja će, kako su najavili, prije Srebrenice prvi put posjetiti objekat bivše zemljoradničke zadruge u Kravici i položiti cvijeće na mjestu gdje su prije 25 godina ubijeni srpski policajci Bogoljub Dragičević i Željko Ninković.

Iz Udruženja su pozvali članove porodica poginulih, bivše logoraše i srpski narod iz Srebrenice da im se pridruže i da zajedno odaju počast Srbima mučenim i ubijenim u logorima u ovom mjestu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno
Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    6h 5m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    6h 10m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    7h 2m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    19h 32m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    7h 16m
    0