Poreska uprava i Inspektorat Srpske kreću u lov na neprijavljene radnike

06.02.2020. 20:06
0
IZVOR: ATV

Poreska uprava i Inspektorat Srpske kreću u lov na neprijavljene radnike. 

Fokus zajedničkih kontrola biće na otkrivanju i sankcionisanju neregistrovane djelatnosti, ali i poslodavaca koji nisu prijavili svoje radnike. 

Prvi čovjek Poreske uprave poručuje, da cilj ovih kontrola nije kažnjavanje već suzbijanje sive ekonomije. 

- Sankcije za neprijavljene radnike su definisane zakonom od 10.000–30.000 za pravna lica, za odgovorno lice u pravnom licu je od 3.000 do 9.000 kao i za preduzetnike takodđe od tri do devet hiljada je predviđena zakonska kazna  uz mjeru zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od najmanje 15 dana do otklanjanja nepravilnosti - kaže Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS.

Ukoliko se kazna plati u roku od 48 sati zabrana obavljanja djelatnosti neće se izreći. Iz Inspektorata poručuju da će u ovim kontrolama pomoći i novi Zakon o inspekcijama kojim su između ostalog pojednostavljeni postupci kontrole, proširena ovlaštenja inspektora, a akcenat je stavljen na preventivno djelovanje. 

- Nama je Poreska uprava omogućila pristup njihovima bazama podataka u jednom ograničenom obimu, a u smislu da naši inspektori prilikom pripreme za odlazak u kontrolu prethodno provjere koji su to radnici prijavljeni kod tog poslodavca, kakva je bila njihova fluktoacija kretanje, prijavljivanje, odjavljivanje, tako da oni pripremljeni dođu u kontrolu i vrlo jednostavno mogu da iskontrolišu koji je to broj prijavljenih radnika, ali isto tako jednostavno mogu utvrditi da one koje zateknu ukoliko nisu prijavljeni su zapravo radnici na crno - rekla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Podršku u zajedničkim kontrolama daje i Vlada Srpske. Kada prihodi rastu, tada možemo da razgovaramo o rasterećenju koje privreda od nas traži, jasan je premijer. Pohvalio je izvještaj Poreske Uprave u kojem se vidi znatno veći iznos prihoda nego prethodne godine. 

- Naša je najava i naša želja je borba sa sivom zonom i sivom ekonomija i želimo da to nastavimo. Imaćemo evo već 18. ovog mjeseca Zakon u Inspektoratu u prijedlogu koji će se naći u Narodnoj Skupštini pred poslanicima. Izglasavanjem i tog Zakona mi idemo u pravcu koji smo najavili, a to je što veći obuhvat i što bolje plaćanje obaveza prema državi - rekao j Radovan Višković, premijer RS.

Inspektori ovih institucija su u prošloj godini izvršili 221 kontrolu gdje je utvrđeno 134 nepravilnosti, a kod 29 poslodavaca pronađeno je 29 neprijavljenih radnika. 59 poreskih obveznika nije izdavalo fiskalne račune, dok njih 46 nije prijavilo djelatnost. Zbog toga je izdato 130 prekršajnih naloga u iznosu od 202 300 KM. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Otkriva imena uhapšenih inspektora Poreske uprave Srpske Otkriva imena uhapšenih inspektora Poreske uprave Srpske
U ratama vraćaju dug težak 374,66 miliona U ratama vraćaju dug težak 374,66 miliona
Inspekcija u pojačanoj kontroli prometa preko fiskalnih kasa, izrečeno 543.000 KM kazni Inspekcija u pojačanoj kontroli prometa preko fiskalnih kasa, izrečeno 543.000 KM kazni
Najčitanije
  • Potencijalno klizište u Sarajevu: Opština poslala upozorenje (FOTO)
    20h 50m
    0
  • Ova dva kandidata iz pritvora sjedaju u načelničku fotelju
    21h 30m
    9
  • Košarac povukao odluku o dodjeli 5.000 KM Ruduljiću
    4h 14m
    3
  • Pisma čitalaca: Labud gladan, kućica mu mala, gađaju ga kamenjem
    5h 32m
    5
  • Čiji je naš Andrić
    8h 26m
    0