Пореска управа и Инспекторат Српске крећу у лов на непријављене раднике

06.02.2020. 20:06
0
ИЗВОР: ATV

Пореска управа и Инспекторат Српске крећу у лов на непријављене раднике. 

Фокус заједничких контрола биће на откривању и санкционисању нерегистроване дјелатности, али и послодаваца који нису пријавили своје раднике. 

Први човјек Пореске управе поручује, да циљ ових контрола није кажњавање већ сузбијање сиве економије. 

- Санкције за непријављене раднике су дефинисане законом од 10.000–30.000 за правна лица, за одговорно лице у правном лицу је од 3.000 до 9.000 као и за предузетнике такодђе од три до девет хиљада је предвиђена законска казна  уз мјеру забране обављања дјелатности у трајању од најмање 15 дана до отклањања неправилности - каже Горан Маричић, директор Пореске управе РС.

Уколико се казна плати у року од 48 сати забрана обављања дјелатности неће се изрећи. Из Инспектората поручују да ће у овим контролама помоћи и нови Закон о инспекцијама којим су између осталог поједностављени поступци контроле, проширена овлаштења инспектора, а акценат је стављен на превентивно дјеловање. 

- Нама је Пореска управа омогућила приступ њиховима базама података у једном ограниченом обиму, а у смислу да наши инспектори приликом припреме за одлазак у контролу претходно провјере који су то радници пријављени код тог послодавца, каква је била њихова флуктоација кретање, пријављивање, одјављивање, тако да они припремљени дођу у контролу и врло једноставно могу да исконтролишу који је то број пријављених радника, али исто тако једноставно могу утврдити да оне које затекну уколико нису пријављени су заправо радници на црно - рекла је Душанка Макивић, портпарол Инспектората РС.

Подршку у заједничким контролама даје и Влада Српске. Када приходи расту, тада можемо да разговарамо о растерећењу које привреда од нас тражи, јасан је премијер. Похвалио је извјештај Пореске Управе у којем се види знатно већи износ прихода него претходне године. 

- Наша је најава и наша жеља је борба са сивом зоном и сивом економија и желимо да то наставимо. Имаћемо ево већ 18. овог мјесеца Закон у Инспекторату у приједлогу који ће се наћи у Народној Скупштини пред посланицима. Изгласавањем и тог Закона ми идемо у правцу који смо најавили, а то је што већи обухват и што боље плаћање обавеза према држави - рекао ј Радован Вишковић, премијер РС.

Инспектори ових институција су у прошлој години извршили 221 контролу гдје је утврђено 134 неправилности, а код 29 послодаваца пронађено је 29 непријављених радника. 59 пореских обвезника није издавало фискалне рачуне, док њих 46 није пријавило дјелатност. Због тога је издато 130 прекршајних налога у износу од 202 300 КМ. 

Коментари 0
Повезане вијести
Открива имена ухапшених инспектора Пореске управе Српске Открива имена ухапшених инспектора Пореске управе Српске
У ратама враћају дуг тежак 374,66 милиона У ратама враћају дуг тежак 374,66 милиона
Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни
Најчитаније
  • За њих нису гласали ни родбина ни комшије
    22h 25m
    2
  • Потенцијално клизиште у Сарајеву: Општина послала упозорење (ФОТО)
    19h 1m
    0
  • Ова два кандидата из притвора сједају у начелничку фотељу
    19h 41m
    9
  • Кошарац повукао одлуку о додјели 5.000 КМ Рудуљићу
    2h 25m
    2
  • Чији је наш Андрић
    6h 37m
    0