Potraga za podmornicom ušla u kritičan peti dan

22.06.2023. 10:14
0
IZVOR: srpskainfo.com

U toku je peti dan dramatične potrage za podmornicom Titan koja je nestala spuštajući se do olupine Titanika koja se nalazi 3.800 metara pod morem u blizini obale Njufaunlenda u Kanadi. Američka obalna straža predviđa da će se zalihe kiseonika u podmornici Titan potrošiti najkasnije do danas u 13.08 po lokalnom vremenu.

Spasilačke ekipe koje tragaju za nestalom podmornicom Titan kod olupina Titanika u Atlantiku, sada imaju još samo par sati prije nego što petoro ljudi u podmornici ostane bez kiseonika.

To će se, prema predviđanjima stručnjaka, dogoditi u toku današnjeg dana, a ključni problem je kako doći do podmornice. U međuvremenu, pet putnika iz podmornice imaju sve manje vremena.

Francuski robot se približava mjestu

Podmornica Viktor 6.000 poslata je kao pomoć u operaciji spasavanja nakon zahtjeva američke mornarice.

Francuski istraživački brod Atalante koji nosi robotsku ronilicu nalazi se oko 20 nautičkih milja sjeverno od mjesta olupine Titanika.

Viktor 6.000 može da zaroni do dubine od 6.000 metara i mogao bi da izbaci Titan ako se zaglavio na dnu okeana, ali ne bi mogao sam da je podigne već bi je u tom slučaju zakačio za površinski brod koji može da podigne podmornicu.

U podmornici je, podsjetimo, petoro ljudi: britanski milijarder, pilot francuske podmornice, pakistanski biznismen i njegov 19-godišnji sin, kao i izvršni direktor, kompanije koja upravlja Titanom.

Opsežna akcija potrage i spasavanja se nastavlja, a svi se nadaju do samog kraja da će potraga biti uspješna.

U podmornici je petoro ljudi: britanski milijarder, pilot francuske podmornice, pakistanski biznismen i njegov 19-godišnji sin i izvršni direktor “Oušn gejta”, kompanije koja upravlja Titanom.

Sumnja se da se podmornica, koja se izgubila u nedjelju uveče, zaglavila u olupini Titanika dok je bila na ekspediciji, da se dogodio kvar i da je izgubila vezu, ili da je samo jednostavno izgubila vezu sa centralom, ali i dalje funkcioniše, prenosi “Glas Srpske”.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pronađeni ostaci Titana i tijela putnika Pronađeni ostaci Titana i tijela putnika
Američka obalska straža: Svi putnici u podmornici su poginuli (VIDEO) Američka obalska straža: Svi putnici u podmornici su poginuli (VIDEO)
Pronađene krhotine u području potrage za nestalom podmornicom Pronađene krhotine u području potrage za nestalom podmornicom
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    18h 47m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    4h 20m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    18h 57m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    4h 26m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    4h 24m
    0