Potvrđena optužnica za zločine u Jošanici po svim tačkama

22.09.2023. 15:42
0
IZVOR: srna.rs

Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio po svim tačkama uređenu optužnicu za zločine nad Srbima u Jošanici kod Foče, potvrđeno je Srni u pravosudnim institucijama BiH.

Sud BiH je prvobitno odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine.

Tužilaštvo BiH je u roku od 24 sata uložilo žalbu na odluku Suda BiH.

 • Uložena žalba za Jošanicu koja pobija navode iz odluke Suda BiH
  22.09.2023. 13:15

  Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na odluku Suda BiH koji je odbio optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratne zločine nad Srbima u Jošanici kod Foče, potvrdio je Srni portparol Tu...

BiH
Uložena žalba za Jošanicu koja pobija navode iz odluke Suda BiH

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je ranije Srni da je žalba opširna i da pobija navode iz odluke Suda.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

- Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece. Najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa djevojčica od dvije godine - saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Za ove zločine optuženi su Ferid Buljubašić /70/, Ahmet Sejdić /63/, Rašid Sobo /58/, Šefko Glušac /62/, Zakir Jamak /54/, Bahrudin Muhić zvani Bane /59/, Adem Fehrić /61/, Mustafa Poljo zvani Musa /58/, Enver Kustura zvani Pena /56/, Muhamed Liska /50/, Sakib Čakar /66/, Izet Sejdić /67/ i Munir Nalo /53/.

Komentari 0
Povezane vijesti
Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dola...
Nada u pravdu živi još dvije godine Nada u pravdu živi još dvije godine
Podignuta nova haška optužnica protiv Vojislava Šešelja Podignuta nova haška optužnica protiv Vojislava Šešelja
Najčitanije
 • Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH
  19h 35m
  8
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  1h 32m
  0
 • Opština Istočno Novo Sarajevo organizuje podjelu novogodišnjih paketića
  23h 3m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  7h 46m
  2
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  3h 2m
  1