Pred Filipom Lalovićem velika naučna karijera

11.09.2021. 18:12
0
IZVOR: Katera

Filip Lalović, gimnazijalac iz Istočnog Sarajeva, od ranog djetinjstva je zavolio matematiku i posvetio se rješavanju ozbiljnih matematičkih jednačina, a kasnije svoje interesovanje na polju nauke proširio je i na fiziku i informatiku.

Da posjeduje izuzetan talenat i da je pred njim ozbiljna naučna karijera dokaz su i brojne medalje i osvojene značajne nagrade na brojnim školskim, regionalnim, republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Među brojnim takmičenjima izdvaja osvojenu bronzanu medalju u individualnom takmičenju na Srednjeevropskoj matematičkoj olimpijadi ove godine i prvo mjesto na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2018. godine, te učešće na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi na Rodosu.

Lalović u razgovoru za portal Katera kaže da mu je velika čast bila predstavljati svoju zemlju na brojnim međunarodnim takmičenjima iz matematike, te uporediti svoje znanje sa najboljim takmičarima iz regiona.

- Moj prvi veći uspjeh bila je pobjeda na Republičkom takmičenju iz matematike u osmom razredu, a u najljepšem sjećanju će mi ostati prošlogodišnje državno takmičenje iz informatike, na kojem sam podijelio četvrto mjesto, kao i mnoga republička i regionalna takmičenja na kojima sam osvajao neka od prva tri mjesta – kaže u razgovoru za naš Kateru Filip Lalović.

Lalović je još u predškolskom uzrastu savladao osnovne aritmetičke operacije i istovremeno pokazivao zainteresovanost za nauku tražeći objašnjenja prirodnih pojava.

- Već u drugom razredu osnovne škole počeo sam raditi zanimljive zadatke, koji su namijenjeni talentovanim učenicima nižih razreda. Zbog toga sam uvijek bio u prednosti u odnosu na školsko gradivo, koje je lagano, daleko od nauke i svodi se na memorisanje formula i osnovnih tehnika rješavanja prostih problema – kaže Lalović.

On matematiku, fiziku i informatiku smatra jedinstvenom cjelinom, pa se zbog toga takmiči iz sva tri predmeta na takmičenjima.

Fiziku je zavolio u šestom razredu, a sa takmičarskim programiranjem se upoznao na početku devetog razreda osnovne škole.

- Na takmičenjima iz matematike zadaju se originalni problemi iz algebre, teorije brojeva, geometrije i kombinatorike. Iako ne zahtijevaju preopširno teorijsko znanje, ovakvi zadaci su izuzetno teški, pa je neophodna kreativnost, poznavanje uobičajenih strategija rješavanja takmičarskih zadataka, kao i višegodišnji rad – dodaje Lalović.

Prvo takmičenje za Lalovića bilo je Školsko takmičenje iz matematike za učenike petog razreda osnovne škole, 2014. godine, na kojem je osvojio prvo mjesto.

Nakon toga, isti uspjeh ponovio je na opštinskom takmičenju, zatim je učestvovao na republičkom i takmičenja i uspjesi su se nizali.

- U šestom razredu sam učestvovao u konkurenciji sedmih razreda na tradicionalnom Svetosavskom takmičenju mladih matematičara, koje organizuje Društvo matematičara Republike Srpske na Filozofskom fakultetu u Palama,  i završio na drugom mjestu – dodaje Lalović.

Volio bi, kako kaže, da se bavi i teorijskom matematikom, računarskom naukom i fizikom, međutim, na kraju moraće odabrati jedan izbor, a to će, prema njegovim riječima, najvjerovatnije biti studije informatike na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

- Planiram doktorirati računarske nauke, nakon čega bih volio pronaći posao u nekoj od međunarodnih kompanija, gdje bih se bavio naučno-istraživačkim radom i praktičnom primjenom naučnih dostignuća, naročito u oblastima bioinformatike i vještačke inteligencije – kaže Lalović.

Lalović dodaje da, uprkos velikom poslu, radu i trudu koji posvećuje školi i usavršavanju, pronađe i dovoljno vremena za društvo i odmor.

- Slobodno vrijeme trošim na druženje, treniranje, boravak u prirodi, gledanje edukativnog sadržaja na „jutjubu“ i opšte informisanje. U toku zimske sezone, čitav raspust provodim na skijanju, dok ljeti uživam u brdskom biciklizmu i plivanjem – ističe Lalović.

Količina slobodnog vremena zavisi od obaveza i učestvovanja na takmičenjima, a s obzirom da smatra da je dobro organizovan, kaže da uvijek mu ostaje dovoljno slobodnog vremena da se posveti omiljenim hobijima.

Biografija:

Filip Lalović je rođen 30. maja 2003. godine u Istočnom Sarajevu. Kao učenik generacije i nosilac „Vukove diplome“ završio je OŠ „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu, a školovanje je nastavio u Gimnaziji SŠC „Istočna Ilidža“.

Učestvovao je na više od 60 takmičenja iz matematike, programiranja i fizike, osvojivši mnogobrojne nagrade, od kojih su najznačajnije bronzana medalja na Srednjoevropskoj matematičkoj olimpijadi 2021. godine, počasno priznanje na Mediteranskom matematičkom takmičenju 2019. godine, te prvo mjesto na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi Bosne i Hercegovine 2018. godine. Učestvovao je na 22. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Među više od 600 takmičara, matematičar Vuk Janković zablistao najvećim sjajem Među više od 600 takmičara, matematičar Vuk Janković zablistao najvećim sjajem
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Vasilije Šuka najbolji na Trećoj smotri mladih matematičara „Prva iskra“ (FOTO) Vasilije Šuka najbolji na Trećoj smotri mladih matematičara „Prva iskra“ (FOTO)
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 45m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 36m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 23m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 49m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 31m
    0