Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma

20.01.2021. 14:12
0
IZVOR: srpskainfo.com

Danas je u Višem sudu u Beogradu podnijeta prva tužba protiv NATO-a u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista oboljelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Tužbu je podnijela Advokatska kancelarija Aleksić iz Niša, a advokat Srđan Aleksić rekao novinarima da je korišćenjem osiromašenog uranijuma povrijeđeno pravo na život građana Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji, kao i svima koji žive na Kosmetu, ali i na jugu Srbije.

– Posebno kod Pljačkovice, udaljene 2,5 km od centra Vranja, kao i još pet sela u opštinama Bujanovac i Preševo za šta je i NATO priznao da je bačeno najviše osiromašenog uranijuma. Tamo i danas živi mnogo naših ljudi i veliki broj je obolio – kazao je Aleksić.

On je dodao da očekuje odgovor na tužbu do jula ove godine.

Naglasio je da uz svaku tužbu njegovih klijenata postoji ljekarska dokumentacija i izvještaji, kao i izvještaj vještaka sudske medicine koji potvrđuju uzročno-posljedičnu vezu osiromašenog uranijuma i oboljevanja od kancera.

Takođe, precizno je u tužbi navedeno za svakog klijenta na ko kojoj je teritoriji i u kojem vremenskom periodu je bio na KiM 1999. godine.

On je kazao da će postupak voditi po principu koji je vodio italijanski advoka Fiorea Tartalje sa kojim je zajedno radio na optužnicama i koji je dio njegovog tima.

Prema njegovim riječima, Tartaljevi klijenti su bili italijanski vojnici koji su 1999. na KiM proveli 30 dana, a nakon godinu dana su oboljeli od kancera.

Nakon tužbe dobili su pravo na novčanu naknadu i besplatno liječenje.

Kazao je i da će Tartaljevi dokazi, kojima je dobio 181 slučaj, biti na raspolaganju i u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Vranju, s obzirom da, kako je naveo, ima namjeru da pokrene svih pet tužbi i vidi kakav će biti stav suda, kao i da li će predstavnici NATO pakta odgovoriti na tu tužbu.

Kao jedan od mogućih problema, Aleksić navodi plaćanje sudske takse u iznosu od 73.000 dinara ističući da neki klijenti imaju tršokove od 4.000 evra za lijekove na mjesečnom nivou.

U Italiji je, kaže Aleksić, skupštinska komisija utvrdila uzročno-posljedičnu vezu između bačenog osiromašenog uranijuma i oboljevanja italijanskih vojnika, kao i odluku da bez obzira na novčana primanja mogu da pokrenu tužbu za naknadnu štete koja je besplatna i bez plaćanja sudske takse.

Kaže da su u tužbi predložili odlaganje plaćanja sudskih taksi i oslobađanje od plaćanja uz obrazložanje da sa svojim materijalnim primanjima klijenti nisu u mogućnosti da ih plate i da to onemogućava građanima Srbije pristup pravdi.

Aleksić navodi da su predložili da taj spor bude rješen putem medijacije, ukoliko NATO bude želio da razgovara, a ako ne, kako kaže, tu je sud.

Upitan kako to u Srbiji može da se dokaže, Aleksić kaže da su bili u istoj pravnoj poziciji i pravnom položaju, a da je šteta od osiromašenog uranijuma ista kod italijanskih i kod srpskih vojnika.

– Radi se o nekoliko vrsta kancera, pre svega leukemiji, kanceru štitne žlijezde, grla, mozga, kostiju i još nekoliko kancera koji su specifični po tome što ih izaziva osiromašenih uranijum – naveo je Aleksić i dodao da je to dokazala i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) sa sjedištem u Lionu.

Aleksić je naveo da je nakon istraživanja uzročno-posljedične veze izmedu trovanja osiromašenim uranijumom i oboljevanja od kancera u tijelima vojnika pronađen metal poslije 1999. godine.

U Srbiji postoji i presuda Okružnog suda iz 2001. koja je detaljno objasnila gdje je NATO bombardovao koristeći osiromašeni uranijum.

– Na Srbiju je bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma, odnosno, na KiM i na jug Srbije – kazao je Aleksić ističući da je to ogromna količina osiromašenog uranijuma i zračenja, a najviše je bačeno u okolini Peći, Prizrena, Uroševca i Đakovice.

Kazao je i da će Tartaljevi dokazi, kojima je dobio 181 slučaj, biti na raspolaganju i u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Vranju, s obzirom da, kako je naveo, ima namjeru da pokrene svih pet tužbi i vidi kakav će biti stav suda, kao i da li će predstavnici NATO pakta odgovoriti na tu tužbu.

– Naši građani moraju da budu u jednakom položaju kao građani Italije. Još jedna presuda koja nam ide u korist je presuda suda u Strazburu, koja se odnosi na član 2 Povelje – Pravo na život – rekao je Aleksić.

Pecizirao da postoje već dvije presude, jedna u Turskoj, druga u Velikoj Britaniji, kada su njihovi građani imali problem sa jonizujućim zračenjem, a prema kojima se država obavezuje da plati nadoknadu štete jer im je povrijeđen pravo na život.

Aleksić je ranije izjavio da se njegovoj kancelariji do sada obratilo oko 2.000 klijenata zbog tužbe protiv NATO i da su dostavili medicinsku dokumentaciju.

On je, takođe, naveo da će visina odštete biti precizirana tokom sudskog postupka, ali da smatra da je minimum 100.000 evra i više.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Godišnjica stradanja Milice Rakić Godišnjica stradanja Milice Rakić
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Najčitanije
  • Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
    20h 1m
    6
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    10h 42m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    20h 1m
    0
  • Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
    16h 15m
    0
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    6h 54m
    0