Predstavljen roman “Miloš i akmače” u Palama

16.02.2023. 22:03
0
IZVOR: srna.rs

Roman “Miloš i akmače” autora Saše Terzića, koji govori o ratnom komandantu šekovačkog Drugog odreda Specijalne policije MUP-a Republike Srpske Milošu Stuparu, predstavljen je večeras u Kulturnom centru u Palama.

Terzić je rekao novinarima da akmače znači sokolče pogodno za dresuru i da ima mnogo veze sa Vanjom, jednim od dva glavna junaka romana.

- U romanu je najviše priča o junaku Milošu Stuparu, heroju iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata koji je bio osuđen nepravedno na 40 godina robije, ali je oslobođen drugostepenom presudom nakon što je odležao skoro pet godina u zatvoru `Viktor Bubanj` u Sarajevu - naveo je Terzić.

On je dodao da je Stuparu išao u posjetu i da je roman nastao iz želje da se zabilježi njegova životna priča.

Terzić, koji je glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske, naveo je da je večeras peta promocija romana, te najavio da će u narednom periodu biti predstavljen i u drugim gradovima Srpske.

Glavni junak romana Miloš Stupar rekao je da je rođak Saša sve njihove razgovore u pritvorskoj jedinici i poslije pretočio u roman.

- Ima mnogo Srba koji su doživjeli još goru sudbinu nego ja. Imao sam tu sreću u nesreći da odležim skoro pet godina u istražnom zatvoru, a nakon toga budem oslobođen za razliku od nekih koji su osuđeni na 20 godina a nisu počinili ratne zločine - istakao je Stupar.

On je dodao da je u vrijeme suđenja imao podršku porodice, prijatelja i Srpske pravoslavne crkve.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević istakao je da je riječ o zanimljivoj knjizi u kojoj se kombinuju fikcija i čisti dokument.

- Po mom osjećanju glavna tema knjige je traganje za slobodom iz dva potpuno različita ugla. Jedan čovjek je fizički pritvoren, vapi za slobodom, a drugi je fizički slobodan, ali zarobljen najrazličitijim strahovima, frustracijama, traganjem za identitetom koji je izgubljen i pokušava da ga nadoknadi. U tom pokušaju čini krivično djelo - rekao je Knežević i dodao da to pokazuje zapravo da ljudi koji se bave književnošću često postavljaju dva elementarna pitanja – identitet i sloboda.

Miloš Stupar, ratni komandant Drugog odreda Šekovića koji je djelovao u sastavu Specijalne brigade policije MUP-a, u julu 2008. godine bio je optužen za navodni genocid u Srebrenici i osuđen na 40 godina zatvora, ali je u ponovljenom postupku oslobođen.

Predstavljanje romana “Miloš i akmače” održano je u okviru manifestacije “Sretenjski dani” koju organizuju Kulturno-sportski centar Pale i opštinska Boračka organizacija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    19h 10m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    19h 17m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    15h 59m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    10h 37m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    11h 9m
    0