Premijera predstave "Sedmi dan" u ponedjeljak

12.03.2021. 11:08
0
IZVOR: Katera

U Gradskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana konferencija za novinare povodom premijere pozorišne predstave "Sedmi dan", rađene u produkciji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, po istoimenom romanu Gorana Vračara i u režiji Aleksandra Lazića.

Književnik Goran Vračar je rekao da će predstava „Sedmi dan“ u ponedjeljak, 15. marta oživjeti i da će živjeti još dugo.

- Podršku smo dobili od grada Istočno Sarajevo, opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Pale, Ambasade Srbije u Sarajevu, kao i od Predstavništa Republike Srpske u Beogradu, na čelu sa Mlađenom Cicovićem i Akademije dramskih umjetnosti iz Beograda – objasnio je Vračar, posebno naglasivši Borka Močevića, scenografa koji je prema Vračarevim riječima uradio vanvremensku scenografiju.

-Takođe, tu je i Ninoslav Ademović koji je uradio muziku koja mene podsjeća na „Karminu Buranu“ (Carmina Burana) i uvijek se naježim kao kada čujem "Fortunu" – ističe Vračar.

Režiser, dramaturg i glumac u predstavi Aleksandar Lazić istakao je da iz Istočnog Novog Sarajeva kreće jedna velika priča koju su podržali i nacionalni teatri u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

Ovo može da bude početak velikih stvari koje će se događati u narednim vremenima – rekao je Lazić.

On je pozvao gledaoce da dođu i da zajedno rastumače osnovne elementarne odnose u ovoj drami.

- Da se sami suštinski zapitamo koliko je važan idealistički pogled na život u kome ne postoji mogućnost ubistva i šta se dešava na zemlji gdje se muškarci i žene ne dogovaraju i gdje se svaki dan dešavaju neki problemi i gluposti. Taj asocijativni niz koji sam želio rediteljskim postupkom da napravim je upravo to da postoji mogućnost pomirenja u muško-ženskim odnosima – objasnio je Lazić.

Slika

Direktor Kulturnog centra Istočnog Novog Sarajeva Mladen Janković rekao je da će predstava "Sedmi dan" premijerno biti izvedena u ponedjeljak, 15. marta, od 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru programa obilježavanja 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

On je naveo da će u slobodnoj prodaji biti 50 ulaznica po cijeni od 10 KM.

- Program obilježavanja godišnjice egzodusa sarajevskih Srba biće održan uz poštovanje svih epidemioloških mjera – naglasio je Janković.

U utorak, 16. marta, predstava će biti odigrana i u Kulturnom centru "Pale" u 19.00 časova, a u srijedu, 17. marta u Kulturnom centru Zvornik.

- Predstava će se igrati u pozorištu u Beogradu, 26. marta, potom 29. marta u Kruševcu. U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu igraće se 2. aprila, u Banjaluci 8. aprila, a 15. aprila u Nišu – rekao je Janković.

U predstavi pored glumca Aleksandra Lazića igraju i Jelica Kovačević, Goran Sultanović, Jelena Velkovski i Predrag Vasić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO) U Istočnom Sarajevu prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić (FOTO)
Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila Sokolac: Humanitarna predstava za srednjoškolsku ekskurziju 24. aprila
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 56m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 29m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 55m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    21h 8m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 37m
    3