Preporuke dr Tamare Ivanović za terapiju crijevnih virusnih infekcija

13.08.2021. 13:59
4
IZVOR: Katera/fb-JZU Bolnica "Srbija"

Specijalista pedijatrije-subspecijalista dječije pulmologije, doktor Tamara Ivanović kaže da su najčešći razlozi za posjetu pedijatru u ljetnim mjesecima crijevne virusne infekcije. Glavni simptomi crijevnih virusnih infekcija su proliv, povraćanje, povremeno povišena tjelesna temperatura.

Napominje da ovi simptomi mogu biti različitog intenziteta i mogu izazvati zabrinutost roditelja, ali većina njih spontano prolazi u roku od nekoliko dana do dvije nedjelje. Osnovni cilj terapije crijevnih virusnih infekcija je sprečavanje dehidracije ili nadoknada tečnosti ukoliko se dehidracija razvila.

-Dehidracija može biti blaga, umjerena i teška. Znaci blage dehidracije su suve usnice i žeđ. U umjerenoj do teškoj dehidraciji vidljivi su podočnjaci, suv i obložen jezik, oskudno mokrenje, pri čemu je pelena suva ili dijete rjeđe mokri, a mokraća oskudna i tamnija, ušiljen nos, manjak suza kod plača, ubrzan puls i pospanost. Teška dehidracija zahtijeva neodložno bolničko liječenje - naglasila je dr Ivanović.

U slučaju blage dehidracije liječenje se sprovodi u kućnim uslovima i rijetko je potreban odlazak doktoru. Najvažnije je da djetetu nadoknađujete tečnost i pratite njegovo stanje, pojašnjava dr Ivanović. Za nadoknadu tečnosti, dr Ivanović kaže da je najbolje koristiti standardizovani rastvor oralnih dehidracijskih soli, tj. tečnost koja sadrži glukozu i elektrolite koji se gube prolivom i povraćanjem.

-Ako nakon unosa tečnosti dijete povrati, napravite pauzu od 30 do 60 minuta i nakon toga nastavite sa postepenim unosom tečnosti - istakla je dr Ivanović.

Specijalista pedijatrije naglašava da ako se radi o odojčetu na prirodnoj ishrani, obavezno je da nastavite sa dojenjem. U slučaju da dijete povraća, podoji trebaju biti učestaliji i kraći. Ako je dijete na adaptiranoj mliječnoj formuli, savjetuje se zamjena sa formulom bez laktoze.

-Uobičajeno je da djeca sa crijevnom infekcijom nemaju apetit. Ukoliko dijete odbija hranu, posebno u prvih 24 sata bolesti, nemojte ga prisiljavati da jede. Ako dijete želi i može jesti, savjetuju se prije svega složeni ugljeni hidrati, a to su riža, pšenica, krompir, nemasno meso, kao i banana. Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu - naglasila je dr Ivanović.

-U terapiji se preporučuju probiotici i antipiretici za snižavanje povišene tjelesne temperature. Davanje lijekova koji smiruju mučninu i povraćanje (npr. Reglan) kod djece se ne preporučuju. Antibiotici, takođe nemaju mjesto u liječenju crijevnih virusnih infekcija - zaključuje doktor Tamara Ivanović.

Slika

 

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Dejan 16.08.2021. 10:53
    A praksa da roditeljima savjetuje da iz Bolnice "Srbija" ipak dovedu kod nje u privatnu kliniku?
  • Generic placeholder image
    Dragana 14.08.2021. 00:20
    Imamo jako lijepo iskustvo i veliko povjerenje u doktoricu Tamaru. Sve pohvale!
  • Generic placeholder image
    Pale 13.08.2021. 17:38
    Gdje radi ova doktorica,u Kasindolu?
  • Generic placeholder image
    Istok 13.08.2021. 14:39
    Doktorice, mene zanima koliko Vam plaća kompanija koja proizvodi lijek pod imenom WAYA, da ga propisujete? Takođe, svima je poznato da ponekad i ne pregledate u ordinaciji, već insistirate da se dođe u privatnu ordinaciju. Sve Vam na čast!
Povezane vijesti
Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe
Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju
Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine Najmlađi pacijent na odjelu psihijatrije u Srpskoj imao dvije godine
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    12h 41m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    9h 13m
    4
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    11h 57m
    0
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    7h 35m
    0
  • Danas Markovdan
    16h 23m
    0