Presuda Sanjinu Sefiću sljedeće sedmice

13.03.2020. 15:21
0
IZVOR: Srna

Presuda Sanjinu Sefiću, optuženom za tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su smrtno stradale studenti Selma Agić i Edita Malkoč, zakazana je za 19. mart.
Tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Jasminka Knežević danas je u Sarajevu u završnoj riječi zatražila da se Sanjinu Sefiću, nakon ponovljenog postupka u Kantonalnom sudu, izrekne maksimalna kazna zatvora.

Kneževićeva je u svojoj završnoj riječi istakla da je, nakon sprovedenog postupka, nesporno da je Sefić 10. oktobra 2016. godine, krećući se velikom brzinom u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, na pješačkom prelazu udario dvije djevojke, prenose federalni mediji.

Tužilaštvo se opredijelilo za nalaz vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića, koji je utvrdio da se Sefić "golfom" kretao brzinom od 105 kilometara na čas, te da je pobjegao s mjesta nesreće, dok su djevojke zadobile višestruke povrede, kojima je Selma Agić podlegla na licu mjesta, a Edita Malkoč nekoliko časova kasnije u bolnici.

- Prouzrokovao je smrt dvije djevojke u najboljim godinama. Težina posljedica je nemjerljiva, a javnost je i dalje uznemirena zbog ovog slučaja. Sefić je izrazio saučešće porodicama, ali njegovo kajanje nije bilo iskreno, već je izrečeno u svrhu postupka. Tokom postupka kod njega nismo primijetili tragove empatije prema oštećenima - rekla je, između ostalog, Kneževićeva.

Ona je iznijela i imovinsko-pravni zahtjev porodica Agić i Malkoč za pretrpljenu duševnu bol i to porodica Agić 90.000 KM i porodica Malkoč 75.000 KM.

Kneževićeva je napomenula da je Sefić nakon nesreće organizovao svoj bijeg u Novi Sad, odakle je izručen poslije ekstradicionog postupka u kojem je odbijena njegova žalba za izručenje BiH.

Takođe je napomenula da je Sefić 47 puta prekršajno kažnjavan, od čega se 45 puta odnosilo na prekršaje u saobraćaju, za šta je novčano kažnjavan.

Advokat Sanjina Sefića Kerim Čelik u iznošenju završnih riječi je istakao da Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da je njegov branjenik počinio krivično djelo.

- Sud treba cijeniti da je riječ o mladom čovjeku korektnog držanja tokom suđenja. I za njegovu porodicu ovo je tragedija koja će ih pratiti do kraja života - rekao je Čelik.

On je predložio sudu da donese oslobađajuću presudu ili Sefića eventualno proglasi krivim za krivično djelo iz nehata, oslobodi pritvora i troškova postupka.

Prvostepenom presudom Sefić je osuđen na 14 i po godina zatvora. 
.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sanjinu Sefiću u ponovljenom postupku povećana kazna Sanjinu Sefiću u ponovljenom postupku povećana kazna
U trenutku udara u pješakinje Sefić vozio 10O kilometara na čas U trenutku udara u pješakinje Sefić vozio 10O kilometara na čas
Prije tri godine stravično su stradale studentkinje u Sarajevu Prije tri godine stravično su stradale studentkinje u Sarajevu
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    14h 51m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    12h 53m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    11h 46m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    11h 51m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    10h 54m
    1