Priča o Jovici – treneru koji je i za vrijeme rata ostao vjeran sportu (FOTO)

12.10.2022. 12:33
4
IZVOR: katera.news

Posvetiti život sportu i omladini podrazumijeva srećne dane koji ostaju u sjećanju zauvijek. Kada pola životnog vijeka ispunimo samo ljubavlju prema sportu, druženjima i djeci, neminovno je doživjeti bezbroj lijepih trenutaka.

Jovica Tošić je upravo jedan od takvih ljudi.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija (Jovica Tošić, br. 12)

Tošić je za Kateru rekao da je gradio svoju ličnost isključivo kroz sport, najprije kao aktivni sportista, a kasnije i kao trener. Rođen je u Sarajevu, u kom je završio srednju školu za fizičku kulturu, nakon čega upisuje Visoku školu za fizičku kulturu u Sarajevu, te 1974. godine postaje diplominarni prof. fizičke kulture. Nakon diplomiranja odlazi u Tešanj i postaje prvi profesor fizičke kulture koji je došao na te prostore. Poslije veoma kratkog perioda vraća se na Ilidžu u OŠ “Branko Radičević” u kojoj se zadržava do '96 godine, nakon čega prelazi u ilidžansku gimnaziju. Postdiplomske studije upisuje u Novom Sadu na Fakultetu fizičke kulture – Smjer kolektivni sportovi. Magistarsku tezu odbranjuje 2002. godine i stiče zvanje Magistar nauka fizičke kulture. Na Fakultetu fizičke kulture u Istočnom Sarajevu biva izabran za višeg asistenta na predmetu „Odbojka“ i „Metodika fizičkog vaspitanja“. Doktorsku disertaciju brani na ovom fakultetu 2007. godine.

Iako je već u profesorskoj penziji, u odbojci je još uvijek aktivan i svoje znanje nesebično dijeli odbojkašicama “Slavije”.

U razgovoru za naš portal, rado se prisjetio svojih početaka, a kako kaže,  bio je zaljubljenih u fudbal kojim se bavio osam godina.

- Znao sam odigrati utakmicu odlično, a odmah u sljedoćoj bi došlo do neke određene sabotaže i nisam želio nastaviti u takvim okolnostima – ističe Tošić i dodaje da, iako se osjećao kao fudbaler nastavlja da se bavi kraljicom sportova – atletikom.
Tošić navodi kako je u klubu „Željo“ počeo kao bacač diska, te da je vrlo brzo shvatio da je atletika bila dobar izbor.

- Na čelu sa trenerom Ibrom Krehićem, koji još uvijek drži kondicijske treninge, bilo je zadovoljstvo trenirati. Bilo nas je desetak u „Želji“ i nakon što svi odradimo svoje trenige, izmislimo takmičenje, samo kako bismo se što duže družili i vježbali – rekao je Tošić, koji se u klubu Željo“ takmičio u čak 13 disciplina.

Kako ističe, uslovi nisu bili idealni, ali su pojedinici bili dovoljno dobri da budu boljih od tadašnjih reprezetantivaca.

Dok su neki koračali samo jednom sportskom stazom, za trenera Jova, kako ga od milja zovu, bilo je više njih. Sasvim slučajno je gledao Olimpijadu u Minhenu 1972. i žensku odbojkašku utakmicu između Koreje i Japana. Za njega je, kako kaže, ta utakmica bila prekretnica i vrlo brzo je shvatio da je odbojka njegova nova ljubav. I danas, nakon 50 godina rado provodi vrijeme učeći omladinu da igraju odbojku.

Za vrijeme Tošićevog  dvostepenog studiranja, na prvoj godini dobija teško prolaznu ocjenu iz odbojke, a nakon toga je vježbao po pet sati u sali.
Na četvrtoj godini trud i rad su se isplatili, pa je i ocjena porasla.

Prema njegovim riječima, sistem igranja odbojke je bio mnogo drugačiji nego danas. Utakmice su znale da traju i po pet sati i nije bilo moguće predvidjeti pobjednika.

- Univiverzitetska odbojka uz profesora Branka Draganića i pojedine igrače,  bila je na visokom nivou i nije bilo teško biti brilijantan – navodi Tošić te dodaje:

- Profesor Draganić nam je „dušu vadio“ tokom treniga, nemoguće ga je se ne sjećati – rekao je Tošić.

Odbojka mu  je ostala najbliža srcu, pa je tako i za vrijeme ratnih dana nastavio da trenira  žensku ekipu na Ilidži.

- Zvučaće apsurdno, ali za vrijeme rata smo imali najbolje uslove za treniranje. Trenirali smo svaki dan po tri sata. Naravno, bilo je teško za djevojke koje su morale preći neki od ilidžanskih mostova, ali smo uspjevali, čak smo i odlazili na takmičenja – rekao je on.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija ( 1991. ekipa "Igman")

Tošić zajedno sa prijateljem Hajlovcem davne 1978. godine odlučuju da  osnuju odbojkaški klub „Igman“, koji će biti preteča današnjeg OK „Igman“.

Kao pravi Sarajlija nije bilo moguće odoliti ni planinskim ljepoticama. Tošić je svoje sportske vještine pokazai i u skijanju. Trenutno aktivno skija, a za vrijeme skijaške sezone prenosi znanje mlađima.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Trener Jovica Tošić je primjer kako i na koji način se živi za sport. On je danas trener u OK „Slavija“ , te ističe kako će sigurno tu i završiti svoju dugu sportsku karijeru.

Sljedeće srijede pročitajte nastavak priče o Jovicu Tošiću i njegovom radu i rezultatima u OK „Slavija“.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Uzorni gradjanin 09.03.2023. 17:33
    Da ,bio je vrlo zahtjevan u ratu i prema nama gimazijalcima......Skoro da covjek poludi od njegovog ocjenjivanja.....Dugo mi nije bilo jasno zasto je toliki fanatik sportske kondicije ali vidim da je bio u pravu......Zdravo tijelo i dobra kondicija mogu preduprijediti mnoge bolesti i probleme u daljem zivotu......Zivio nam i zdrav bio profesoru dragi........
  • Generic placeholder image
    Bojvoda 13.10.2022. 09:59
    Pa normalno, sportista u ratu, bolje sport nego rov i linija
  • Generic placeholder image
    Dru 12.10.2022. 16:33
    U ratu mi je bio nastavnik fizičkog vaspitanja. Za peticu smo morali raditi trbušnjake sa klupe i sa oklagijom iza glave. Mi igramo košarku u sali, a on sa strane vježba bicepse sa bučicama. :D
    Sjajan nastavnik, veliki autoritet i profesionalan odnos prema sportu. Svi smo ga poštovali. Veliki pozdrav za Jovicu.
  • Generic placeholder image
    Vuxan 12.10.2022. 15:47
    Jovica Tošić, kvalitetna osoba i stručnjak. Bio mi je profesor i ponosim se što sam od njega mnogo toga naučio. Prof.Tošić je bio svjetla tačka znanja na difu u Stambolčiću. Šteta što je otišao u zasluženu penziju, a mogao je još mnogo dati doprinosa struci i nauci. To se vidi po njegovim rezultatima u odbojkaškom sportu da je vrlo predan u radu sa mladim sportistima.
    Jedini koji je imao svoj pravičan stav prema studentima na difu i bio je dosljedan u tome uprkos mnogim pritiscima od dekana Pržulja koji ga je na svakom koraku omalovažavao i vrijeđao kao kolegu. Ali Pržulj nije bio ni do koljena prof. Jovici, niti će ikada biti.
    Drago mi je da ste našli vremena i objavili ovu priču o velikom Jovu.
    Da još dugo radi i sportski vaspitava našu djecu. Sve najbolje mu želim.
Povezane vijesti
Nizozemac mijenja Klopa na klupi Liverpula Nizozemac mijenja Klopa na klupi Liverpula
Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO) Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO)
Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO) Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO)
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 20m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    4h 18m
    15
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    12h 44m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    10h 59m
    13
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    12h 38m
    0