Prikupljena sredstva za obnovu spomenika za stradalu djecu iz Potkozarja

28.07.2022. 19:52
0
IZVOR: srna.rs

Prikupljena su sredstva za obnovu i nadogradnju spomenika za 69 mališana iz potkozarskog kraja koje su ustaše u toku Drugog svjetskog rata odvele iz porodičnih domova u blizinu Mađarske granice i ostavili ih da umru od gladi i bolesti u napuštenim štalama, rekao je predsjednik SPKD "Prosvjeta" iz Kozarske Dubice Zoran Sinkić.

Sinkić je rekao da je prošle sedmice obišao groblje u selu Noskovačke Dubrave i precizirao s izvođačima radova obnovu i nadogradnju spomenika kako bi se dao doprinos očuvanju kulture sjećanja.

- Prikupljena su sredstva i svi radovi biće završeni do 20. avgusta kada se planira pomen ovoj nevinoj djeci. Domaćini, Vijeće Srpske nacionalne manjine grada Virovitice, poziva sve koji mogu i osjećaju potrebu da dođu, te učestvuju u pomenu - rekao je Sinkić.

On je naveo da je na raspolaganju za sve potrebne informacije zainteresovanima za odlazak, te istakao da očekuju dolazak vladike pakračko-slavonskog Jovana i predsjednika opštine Smederevska Palanka Nikole Vučena na pomen.

Sinkić je precizirao da je ukupna cijena svih radova bila oko 4.500 evra, a da je najveći doprinos dala porodica Nikole Vučena, čiji preci su iz potkozarskog kraja.

- Pomogli su i Ilijana Nikolić, Alan Zeljić, Dušan Balaban, Nebojša Tešanović i Goran Kaurin. Mnogi su se javili i željeli da pomognu, ali mi smo im se zahvalili jer smo potreban iznos za ovo veliko i vječno djelo veoma brzo skupili - rekao je Sinkić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan NATO raketirao izbjegličko naselje "Majino naselje" Na današnji dan NATO raketirao izbjegličko naselje "Majino naselje"
Najmlađi stradalnici NATO agresije: Za 78 krvavih dana 79 dječjih žrtava Najmlađi stradalnici NATO agresije: Za 78 krvavih dana 79 dječjih žrtava
Sutra obilježavanje Dana sjećanja na ubijenu djecu Srpskog Sarajeva Sutra obilježavanje Dana sjećanja na ubijenu djecu Srpskog Sarajeva
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    2h 23m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    20h 55m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    15h 33m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    16h 5m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    21h 38m
    0