Primopredaja posmrtnih ostataka troje Srba ubijenih 1999. na Kosovu

18.06.2024. 08:54
0
IZVOR: srna.rs

Članovi beogradske delegacije Radne grupe za nestala lica, u okviru dijaloga Beograd – Priština danas će na Merdaru preuzeti identifikovane posmrtne ostatke tri srpska civila koja su ubijena u Uroševcu, Prizrenu i Prištini 1999. godine.

Identitet posmrtnih ostataka utvrđen je DNK analizom nakon što su predstavnici Komisije za nestala lica prikupili dodatne referentne uzorke od srodnika nestalih s ciljem identifikacije posmrtni ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini, saopšteno je iz Komisije za nestala lica pri Vladi Srbije.

Posmrtne ostatke dvije osobe će, u ime porodica, od prištinske delegacije preuzeti predstavnici beogradske delegacije, dok će posmrtne ostatke jedne osobe preuzeti članovi njegove porodice.

Oni će biti sahranjeni u Velikoj Plani, Kruševcu i Beogradu, u skladu sa iskazanom željom porodica.

Primopredaja posmrtnih ostataka biće obavljena u 12.00 časova na administrativnom prelazu Merdare.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih na području Kosova i Metohije, što je od posebnog značaja za porodice nestalih koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

U službenim evidencijama Komisije za nestala lica vodi se još 567 lica kao nestalo u vezi sa sukobima na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije u subotu u Bratuncu služi pomen ubijenim Srbima Patrijarh Porfirije u subotu u Bratuncu služi pomen ubijenim Srbima
Spomen-obilježje za 16 srpskih boraca iz mjesne zajednice Bjelosavljevići Spomen-obilježje za 16 srpskih boraca iz mjesne zajednice Bjelosavljevići
Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo
Najčitanije
  • Isključenja struje u Istočnoj Ilidži, Istočnom Novom Sarajevu i Palama
    14h 50m
    0
  • Osuđen vlasnik streljane u koju je išao Kosta K.
    7h 40m
    0
  • Nevjerovatna priča o čuvenom ljekaru: “Lazina žena me našla među mrtvima, a on za mene Hrvata uradio najdragocjeniju stvar”
    6h 59m
    0
  • Doživotna robija zbog ubistva dvogodišnje djevojčice
    5h 34m
    1
  • Ispao jedan od najtežih Novakovih rivala na putu do polufinala Vimbldona
    5h 22m
    0