Prosvjetarima u Rudom zatvor zbog postupanja prema učeniku s autizmom

07.10.2022. 14:38
3
IZVOR: glassrpske.com

Osnovni Sud u Višegradu donio je presudu kojom je osam profesora Srednjoškolskog centra u Rudom osuđeno na po tri mjeseca zatvora, a pedagog i školski direktor na šest mjeseci zatvorske kazne, a u presudi se navodi da su prosvjetari krivi zbog nesavjesnog postupanja u službi, čime je nanesena šteta Slavku Mrševiću, učeniku sa autizmom.

Potvrđeno je to za "Nezavisne novine", a ova presuda je, inače, uslijedila nakon što je ukinuta ranija presuda, kojom su prosvjetari oslobođeni krivice.

Osnovni Sud u Višegradu donio je u martu 2020. godine oslobađajuću presudu u slučaju protiv direktora, pedagoga i osam profesora Srednjoškolskog centra Rudo.

Slavkov otac Nenad Mršević rekao je tada da su iznenađeni i duboko povrijeđeni presudom.

Direktor Srednjoškolskog centra Rudo Tatomir Elez nije zadovoljan zbog osuđujuće presude.

- Ja u to vrijeme nisam bio direktor, tako da nisam ja obuhvaćen presudom. Što se tiče presude, takvo nam je sudstvo. Ja još nisam ništa dobio, ali mislim da će tu biti žalba na presudu. Ranije su profesori oslobođeni, evo u drugoj nisu oslobođeni, a isti je sudija. To u suštini pokazuje da školstvo nije zaštićeno. Tu nema nepoštovanja zakona - rekao je Elez za "Nezavisne novine".

Upitan kakav je radni status školskog osoblja nakon najnovije presude, Elez potvrđuje da se ništa ne mijenja.

- Oni ostaju na poslu. Čekamo pravosnažnu presudu. Ja se nadam da ona neće biti osuđujuća. Ako bude, mora se raditi u skladu sa zakonom - naveo je Elez.

Nenad Mršević, čijem je sinu Slavku zbog autizma uskraćeno školovanje u Srednjoškolskom centru u Rudom ističe da je zadovoljan, ali je šteta koja je nanesena njegovom sinu nenadoknadiva.

- Postupak je počeo 2017. godine, tada je moj sin bio prva godina srednje škole. Očekivali smo da će to biti ranije. Zadovoljni smo, ali ta presuda ne može ništa pomoći, ne možemo vratiti vrijeme unazad, ne možemo Slavka vratiti da on ide u školu sa svojim vršnjacima. Ta šteta je nenadoknadiva - rekao je Nenad Mršević za "Nezavisne novine".

S druge strane, kako je naglasio, da je danas u Sudu bilo drugačije, sigurno bi se loše osjećali.

- Pravda je zadovoljena, puno nam to znači kao porodici, a i samom Slavku, vidjeće on ovu objavu i shvatiti da nije on bio kriv za sve ono što se desilo. Oni su svojim nezakonitim postupcima doveli do toga da se njemu uskrati pravo na školovanje - ispričao je Slavkov otac, koji dodaje da je, njegov, danas dvadesettrogodišnji sin, sada kod kuće, te da nije završio srednju školu, iako su se tome godinama nadali.

Osnovni Sud u Višegradu donio je presudu kojom je osam profesora Srednjoškolskog centra u Rudom osuđeno na po tri mjeseca zatvora, a pedagog i školski direktor na šest mjeseci zatvorske kazne, a u presudi se navodi da su prosvjetari krivi zbog nesavjesnog postupanja u službi, čime je nanesena šteta Slavku Mrševiću, učeniku sa autizmom.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Nitro 07.10.2022. 21:12
    Malo su govna dobila
  • Generic placeholder image
    Skijaš 07.10.2022. 18:51
    @I treba, molim kontakt telefon od Kredine žene...e mail, šta bilo.
    Hvala unaprijed.
  • Generic placeholder image
    I treba 07.10.2022. 17:19
    Svi koji znaju dotične profesore, posebno neke od njih znaju koliko su loši ljudi, posebno ove koji su politički aktivni poput Krede koji je neprevazidjen u poltronstvu i uvlacenju, mada to je osoba bez ukusa( ko zna ko mu je supruga zna o čemu govorim, a o njenom ,,poštenju'' zna cijela opština,posebno muška populacija 😀). Prodao prijatelje,loš prosvjetni radnik,loš čovjek,kao i ostali koji su unistili živote Slavku i njegovim roditeljima
Povezane vijesti
Zatvorenike nema ko da liječi Zatvorenike nema ko da liječi
Iz Rudog ka manastiru Ostrog krenulo 13 hodočasnika Iz Rudog ka manastiru Ostrog krenulo 13 hodočasnika
Aktivan humanitarni broj 1412 za malog Vukašina – Budimo humani! Aktivan humanitarni broj 1412 za malog Vukašina – Budimo humani!
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    15h 3m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    15h 8m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    16h 0m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    16h 14m
    0
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    9h 36m
    0