Radović: SNSD peticiju koristi za ostvarivanje ličnih ciljeva

25.07.2021. 18:43
0
IZVOR: Katera

Organizacija peticije od strane SNSD-a nije ništa drugo nego pokušaj da se potpisi građana iskoriste za njihov politički cilj, a to je da  ponovo nametnu temu kojom bi zamazali oči narodu i skrenuli pažnju sa sustinskih i egzistencijalnih problema, rekao je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

On napominje da zahtjev Valentinu Incku za nametanje Zakona o negiranju genocida dolazi od strane SDA, sa kojom je stranka koja je inicirala peticiju, a to je SNSD, u čvrstom koalicionom zagrljaju na nivou BiH.

- Sa druge strane, sama činjenica da je peticija organizovana od strane SNSD-a, a ne od strane institucija Republike Srpske, jasno potvrđuje namjeru da se ovi potpisi koriste u svrhu promocije jedne političke partije i da stvarni cilj nije suspenzija nametnutog zakona jer se to može uraditi samo u Parlamentu BiH - napominje Radović.

Podsjetio je da  su upravo funkcioneri SNSD-a davali legitimitet nametnutim zakonima u Parlamentu BiH i prihvatali odluke prethodnih visokih predstavnika kao legitimne.

- Postavlja se logično pitanje zašto peticiju nisu organizovali kod objavljivanja Arbitražne odluke za Brčko kojom je Republika Srpska bukvalno presječena na dva dijela - pita Radović.

On napominje da  je peticija  organizovana pod izgovorom srpskog jedinstva, i to dva dana ranije od sastanka koji je inicirao gospodin Čubrilović kao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 

- Cilj je da se opozicija dovede pred svršen čin i da se optuži za tobožnju izdaju ukoliko ne podrži već unaprijed pripremljene zaključke koje su dio scenarija SNSD-a. Ovakvi  zaključci, ali i sa peticijom prikupljeni potpisi, će poslužiti predstavnicima SNSD samo kao sredstvo za zaštitu njihovih ličnih interesa, jer su sudbinu naroda u Republici Srpskoj vezali za svoju političku sudbinu,a to je prije svega ostanak na vlasti i uzurpacija institucija i resursa - rekao je Radović.

Podsjetio je da je SNSD i ranije bio inicijator vanrednih sjednica Narodne Skupštine sa istim ili veoma sličnim ciljevima.

- Kada je Narodna Skupština donosila niz zaključaka koji se već drugi dan nisu poštovali upravo od onih koji su ih inicirali i donosili, jer su napravili politički dogovor sa stranim ambasadorima i svojim političkim saveznicima iz SDA. To naravno nije bila nikakva izdaja srpskih interesa. Postavlja se pitanje šta je sa tim zaključcima koje je donosila Narodna skupština - pita Radović.

On napominje da je potpisan ANP ili Program reformi koji sustinski znači put BiH u NATO savez čime je pogažen zaključak o vojnoj neutralnosti Republike Srpske i to neposredno pred formiranje Savjeta ministara BiH.

- Na taj način je uspostavljena koalicija SNSD-a sa SDA. Zaboravljeni su i bačeni u stranu rezultati referenduma o Danu Republike, strane sudije i dalje sjede u Ustavnom Sudu BiH, nije pokrenut postupak za vraćanje niti jedne nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku,predstavnici SNSD-a i dalje sjede u institucijama BIH, mirni dijalog sa Federacijom BiH uopšte ne postoji, priča o samostalnosti i odvajanju Republike Srpske se koristi samo kao prijetnja i sredstvo za dobijanje neke pozicije na nivou BiH. Dakle, sve je bila improvizacija i to građani Republike Srpske treba da znaju - navodi Radović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 24 bebe Srpska bogatija za 24 bebe
Naš grad bogatiji za tri dječaka Naš grad bogatiji za tri dječaka
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    15h 23m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    4h 36m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    4h 30m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    4h 7m
    1
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    19h 27m
    0