Rajčević najavio izgradnju studentskog doma u Istočnom Sarajevu

17.10.2019. 09:34
0
IZVOR: Glas Srpske

Reforma visokog obrazovanja i izgradnja studentskog doma u Istočnom Sarajevu bili su juče u fokusu sastanka ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske Srđana Rajčevića sa predstavnicima Univerziteta Istočno Sarajevo, Studentskog centra i opštine Istočno Novo Sarajevo.

-Ja sam više puta govorio da će se da će se koncept čitave reforme zasnivati na tri principa, to internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija visokog obrazovanja. To je nešto na čemu ćemo mi insistirati-, kaže Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske.

-Zaista se radi o izvanrednom zakonu, najbolji zakon od kada sam ja u visokom obrazovanju. Ovaj je zakon najsveobuhvatniji-, rekao Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Među prioritetima je i izgradnja novog studentskog doma u Istočnom Sarajevu, pa bi novi objekat, koji će moći primiti 360 studenata, prema planu, trebao biti završen do kraja iduće godine.

-Sad smo detaljnije razgovarali s ministrom i tenderska dokumentacija skupa sa ministarstvom je pri kraju, pa to moglo u skorije vrijeme da se riješi-, kaže Aleksandra Bjelica, direktor Studentskog centra u Istočnom Sarajevu.

-Jučerašnja posjeta je otklonila mnogo dilema i dovela nas do toga da ćemo nastaviti zajednički da radimo na jačanju UIS i njegovom pozicioniranju ovdje na univerzitetu-, rekao je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Pomoć Vlade Republike Srpske dobiće i opština Trnovo, gdje je juče boravila Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Kroz projekte koji su već pokrenuti u ovoj opštini će početi rješavnje naslijđenih poreblema.

-Posebno o čemu smo razgovarali je ideja, s obzirom na to da smo imali dosta promjena u zakonskim regulativama, koje se odnose i na matičare i na matične urede, mi smo se dogovorili da svim nerazvijenim opštinama u RS obezbijedimo novčana sredstva za nabavku opreme za matične urede u mjesnim kancelarijama-, kaže Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

U Istočnom Sarajevu boravio je juče i ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović gdje je nosioce  pravosudnih funkcija sa područja Sarajevsko-romanijske regije informisao o pripremi zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

A bilo je i riječi o platama i drugim naknadama zaposlenih, kao i nastojanjima Vlade Republike Srpske da bude poboljšan materijali položaj zaposlenih u pravosuđu.

Komentari 0
Povezane vijesti
"Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra "Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja Mihajla Pupina Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja ...
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    11h 58m
    0
  • Slani mafini
    21h 19m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    23h 14m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    21h 8m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    15h 37m
    3