Рајчевић најавио изградњу студентског дома у Источном Сарајеву

17.10.2019. 09:34
0
ИЗВОР: Глас Српске

Реформа високог образовања и изградња студентског дома у Источном Сарајеву били су јуче у фокусу састанка министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске Срђана Рајчевића са представницима Универзитета Источно Сарајево, Студентског центра и општине Источно Ново Сарајево.

-Ја сам више пута говорио да ће се да ће се концепт читаве реформе заснивати на три принципа, то интернационализација, модернизација и рационализација високог образовања. То је нешто на чему ћемо ми инсистирати-, каже Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске.

-Заиста се ради о изванредном закону, најбољи закон од када сам ја у високом образовању. Овај је закон најсвеобухватнији-, рекао Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Међу приоритетима је и изградња новог студентског дома у Источном Сарајеву, па би нови објекат, који ће моћи примити 360 студената, према плану, требао бити завршен до краја идуће године.

-Сад смо детаљније разговарали с министром и тендерска документација скупа са министарством је при крају, па то могло у скорије вријеме да се ријеши-, каже Александра Бјелица, директор Студентског центра у Источном Сарајеву.

-Јучерашња посјета је отклонила много дилема и довела нас до тога да ћемо наставити заједнички да радимо на јачању УИС и његовом позиционирању овдје на универзитету-, рекао је Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Помоћ Владе Републике Српске добиће и општина Трново, гдје је јуче боравила Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске. Кроз пројекте који су већ покренути у овој општини ће почети рјешавње наслијђених пореблема.

-Посебно о чему смо разговарали је идеја, с обзиром на то да смо имали доста промјена у законским регулативама, које се односе и на матичаре и на матичне уреде, ми смо се договорили да свим неразвијеним општинама у РС обезбиједимо новчана средства за набавку опреме за матичне уреде у мјесним канцеларијама-, каже Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске.

У Источном Сарајеву боравио је јуче и министар правде Републике Српске Антон Касиповић гдје је носиоце  правосудних функција са подручја Сарајевско-романијске регије информисао о припреми закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.

А било је и ријечи о платама и другим накнадама запослених, као и настојањима Владе Републике Српске да буде побољшан материјали положај запослених у правосуђу.

Коментари 0
Повезане вијести
"Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра "Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра
Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења Михајла Пупина Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења ...
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    10h 0m
    0
  • Слани мафини
    19h 21m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    21h 16m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    19h 10m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    13h 39m
    3