Redukcije vode u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži

12.12.2020. 12:43
2
IZVOR: Osm tv / KATERA

Usljed dugog sušnog perioda došlo je smanjenja dotoka vode na izvorištima Tilava i Toplik.

Zbog navedenog u narednom periodu dolaziće do povremenih redukcija, odnosno nestanka vode sve dok se ne popravi hidrološka situacija na izvorištu.

Ovakve informacija su građani Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže svakodnevno dobijali od lokalnog vodovodnog preduzeća. Sa druge strane i pored stalnih obavještenja i molbi za razumijevanje građani su bili poprilično ljuti.

U lokalnom vodovodnom preduzeću kažu da je sušna druga polovina ljeta te izrazito sušna i topla jesen kreirali ozbiljne probleme na polju vodosnabdijevanja ovog dijela grada.

Uprkos naporima, vremenske prilike su dovele do toga  da su izvorišta iz kojih se ovaj dio grada snabdijeva ispod minimuma protoka neophodnog za nesmetano snabdijevanje potrošača, ističu u javnom komnunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Istočno Sarajevo Jovan Katić rekao je da zbog dugog sušnog perioda u mjesecu oktobru i novembru i početku decembra, izvorište Tilava je sa svog maksimuma od  220 litara u sekundi palo na ispod 90 litara u sekundi, što je kako ističe u tom trenutku zbog velike potrošnje u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži nije bilo dovoljno da u svakom trenutku obezbijedi potrebne količine vode.

- Na našu štetu su išla i tri kvara,  u Hilandarskoj ulici i kod zgrade Skupštine grada koja su ispraznila sve zalihe vode u rezervoarskom prostoru. Tako da ona količina vode koja je dolazila sa izvorišta nije mogla da bude dovoljna da se ti kapaciteti napune – pojasnio je Katić.

-  Katić je rekao da su zbog toga uveli obaranje pritiska, ali  da je  tim obaranjem pritiska na određenim lokacijama u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži,  lokacije koja se nalaze na visočijim kotama ostale sa smanjenim pritiskom ili u potpunosti bez vode.

Natko Sudžuka iz OO SDS Istočno Novo Sarajevo  rekao je da se godinama unazad apeluje na JKP“Vodovod i kanalizacija“ da je ovo mjesto koje raste, da je ovo opština ali i grad gdje ima sve više stambenih jedinica i samim tim sve više stanovnika i potrebe za vodosnabdijevanjem su su sve veće.

- Postoje prirodna bogatstva u ovoj lokalnoj zajednici za koja nikad nije napravljena studija izvodljivosti. Prije svega mislim na Sušicu u Petrovićima, izvorište koje je prebogato vodom. Iznad Sušice se nalazi i Trešnjevo vrelo , zatim još dva izvorišta koja su manjeg kapaciteta na Tvrdimićima- pojasnio je Sudžuka

On je zaključio da se svi trebaju pozabaviti pitanjem urednog vodosnabdijevanja kako bi svim građanima Istočnog Novog Sarajeva bio kvalitetniji život i kako bi bilo pitke vode za sve.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Anonimno 12.12.2020. 23:25
    Samo iste ulice tj.zgrade nemaju vodu. Sramota
  • Generic placeholder image
    LLL 12.12.2020. 14:19
    Lukavica,Kotorac i Vojkovici kao ,,donji,, dio grada imaju manje stanovnika nego najveca Opstina Pale a imamo probleme sa vodom.
    Stidite se!
Povezane vijesti
"Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra "Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja Mihajla Pupina Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja ...
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 12m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 7m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 1m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 10m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 20m
    0