Редукције воде у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи

12.12.2020. 12:43
2
ИЗВОР: Osm tv / KATERA

Усљед дугог сушног периода дошло је смањења дотока воде на извориштима Тилава и Топлик.

Због наведеног у наредном периоду долазиће до повремених редукција, односно нестанка воде све док се не поправи хидролошка ситуација на изворишту.

Овакве информација су грађани Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе свакодневно добијали од локалног водоводног предузећа. Са друге стране и поред сталних обавјештења и молби за разумијевање грађани су били поприлично љути.

У локалном водоводном предузећу кажу да је сушна друга половина љета те изразито сушна и топла јесен креирали озбиљне проблеме на пољу водоснабдијевања овог дијела града.

Упркос напорима, временске прилике су довеле до тога  да су изворишта из којих се овај дио града снабдијева испод минимума протока неопходног за несметано снабдијевање потрошача, истичу у јавном комнуналном предузећу „Водовод и канализација“.

Директор ЈКП „Водовод и канализација“ Источно Сарајево Јован Катић рекао је да због дугог сушног периода у мјесецу октобру и новембру и почетку децембра, извориште Тилава је са свог максимума од  220 литара у секунди пало на испод 90 литара у секунди, што је како истиче у том тренутку због велике потрошње у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи није било довољно да у сваком тренутку обезбиједи потребне количине воде.

- На нашу штету су ишла и три квара,  у Хиландарској улици и код зграде Скупштине града која су испразнила све залихе воде у резервоарском простору. Тако да она количина воде која је долазила са изворишта није могла да буде довољна да се ти капацитети напуне – појаснио је Катић.

-  Катић је рекао да су због тога увели обарање притиска, али  да је  тим обарањем притиска на одређеним локацијама у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи,  локације која се налазе на височијим котама остале са смањеним притиском или у потпуности без воде.

Натко Суџука из ОО СДС Источно Ново Сарајево  рекао је да се годинама уназад апелује на ЈКП“Водовод и канализација“ да је ово мјесто које расте, да је ово општина али и град гдје има све више стамбених јединица и самим тим све више становника и потребе за водоснабдијевањем су су све веће.

- Постоје природна богатства у овој локалној заједници за која никад није направљена студија изводљивости. Прије свега мислим на Сушицу у Петровићима, извориште које је пребогато водом. Изнад Сушице се налази и Трешњево врело , затим још два изворишта која су мањег капацитета на Тврдимићима- појаснио је Суџука

Он је закључио да се сви требају позабавити питањем уредног водоснабдијевања како би свим грађанима Источног Новог Сарајева био квалитетнији живот и како би било питке воде за све.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Анонимно 12.12.2020. 23:25
    Samo iste ulice tj.zgrade nemaju vodu. Sramota
  • Generic placeholder image
    LLL 12.12.2020. 14:19
    Lukavica,Kotorac i Vojkovici kao ,,donji,, dio grada imaju manje stanovnika nego najveca Opstina Pale a imamo probleme sa vodom.
    Stidite se!
Повезане вијести
Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО) Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    12h 11m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    11h 51m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    15h 14m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    16h 11m
    12
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    13h 8m
    0