Ruske akcije se oporavljaju nakon ponovnog otvaranja berze

24.03.2022. 16:56
0
IZVOR: rt.com

Ruske akcije su nastavile naglo da rastu u četvrtak pošto je Moskovska berza ove nedjelje ponovo otvorena za ograničeno trgovanje, nakon što je obustavila većinu svojih transakcija 28. februara.

Indeks MOEKS, zasnovan na rublji, porastao je za više od 11% na 2.743 poena. Dolarski indeks vodećih ruskih akcija RTS-a blago je pao, na 888,59 poena.

Moskovska berza nastavila je trgovanje sa 33 ruske akcije, uključujući akcije Gazproma, Sberbanke, Aeroflota i drugih domaćih kompanija. Naftne kompanije Rosnjeft i Lukoil su porasle za 20% i 16%, respektivno. Aluminijumska kompanija Rusal porasla je više od 14%, dok je Norilsk nikl skočio više od 22%.

Kratka prodaja akcija će biti zabranjena, saopštila je ranije Centralna banka. Strani investitori neće moći da prodaju akcije ili obveznice OFZ-a do 1. aprila.

MOEKS je pao 24. februara, kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Trgovanje je 28. februara obustavljeno do daljnjeg pošto su zapadne sankcije usmjerene na ruski finansijski sistem bacile berze u previranja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    22h 53m
    13
  • Preminula Vera Grgić
    5h 4m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    5h 48m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    9h 53m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    9h 57m
    2