Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru ponovo sija

30.01.2023. 19:17
0
IZVOR: glassrpske.com/srna.rs

Nakon vandalskog čina prije mjesec i po dana, gdje su oštećeni kablovi i kada je Saborna crkva ostala u mraku, uz pomoć humanista i dobrotvora, od večeras ponovo sija u punom sjaju.

Mrak su zamijenila svjetla, koja krase ovu bogomolju, koja je uz Stari most jedan od zaštitnih znakova grada na Neretvi.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić rekao je Srni da je uloženo mnogo truda da se učinjena šteta sanira i zahvalio je svima koji su se uključili i pomogli.

- Saborna crkva opet svijetli iznad Mostara, što kod nas izaziva osjećaj sreće i ponosa - istakao je Kojić.

On je dodao da je rasvjeta danas proradila, a da je večeras i sutra testiranje.

- Ako ne bude poteškoća, ona ostaje ovako. Za sada nema nikakvih problema. Na sanaciji su radili majstori iz Mostara. Raznim improvizacijama su kroz postojeće kanale i zidove uspjeli da dovedu nekoliko hiljada metara kabla, spoje i ponovo priključe rasvjetu - ispričao je sveštenik Kojić.

Zvona, kako je rekao, nažalost nisu popravljena, ali će nastojati da i to urade, mada ne zna da li će biti moguće i koliko će vremena biti potrebno.

Pomoć da se popravi uništena rasvjeta na crkvi dali su Vlada Republike Srpske, Elektro-Hercegovina, grad Mostar, Jeverejska opština Mostar, Muftijstvo mostarsko, Mitropolija crnogorsko-primorska, vlade Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona, opštine Istočni Mostar, Rudo, Berkovići, Novo Goražde, Čajniče, te brojni građani koji su pozivima na humanitarne brojeve donirali sredstva.

Kojić je rekao da nema nikakve informacije o tome da li je pronađen počinilac koji je devastirao Sabornu crkvu.

Slika

Foto: glassrpske.com

Komentari 0
Povezane vijesti
Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru Vaskršnja liturgija u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru
Božović prisustvovao liturgiji u Sabornom hramu Svete Trojice (FOTO) Božović prisustvovao liturgiji u Sabornom hramu Svete Trojice (FOTO)
Saborna crkva u Mostaru proslavila krsnu slavu Saborna crkva u Mostaru proslavila krsnu slavu
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    20h 48m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    20h 55m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 37m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 15m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    12h 47m
    0