SAD izdvojile više od 454 milona dolara za borbu protiv ruskog uticaja na Balkanu

22.12.2022. 21:48
1
IZVOR: Tanjug

Inspektorat američkog Stejt departmenta objavio je danas izveštaj Fonda o borbi protiv ruskog uticaja (CRIF), u kome se navodi da su SAD potrošile više od milijardu dolara od 2017. godine do sada za finansiranje nevladinih organizacija, medija, kao i drugih organizacija i programa koji se suprotstavljaju ruskom uticaju.

U izvještaju koji je objavljen na sajtu "Stejt departmenta" se navodi da je najveći dio tih sredstava - 621,5 miliona dolara izdvojeno za finansiranje organizacija i programa u istočnoj Evropi, za zemlje Višegradske grupe (V4) kojima pripadaju Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, a za balkanske zemlje 454 miliona dolara.

Prema podacima iz Izvještaja, 55,5 miliona dolara opredjeljeno je za organizacije u Srbiji, a za tzv. Kosovo 61,1 milion dolara. SAD su za Bosnu i Hercegovinu opredijelile nešto više od 80 miliona dolara, Sjevernu Makedoniju 67,4 miliona, Crnu Goru 50 miliona.

Za Bugarsku je nizdvojeno 47,7 miliona, Sloveniju 40,3, Albaniju 39 miliona, Hrvatsku 11,4, a za Grčku 0,7 miliona dolara, navodi se u Izvještaju.

Kako se objašnjava, programi CRIF dizajnirani su kako bi se postigli ciljevi „Zakona o suzbijanju uticaja američkih protivnika kroz sankcije” i pružila inostrana pomoć zemljama podložnim “uticaju i agresiji Ruske Federacije koje nemaju ekonomske mogućnosti da joj se efikasno odupru”.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Cile 23.12.2022. 00:17
    Ja marke vidio nisam
Povezane vijesti
Snažan zemljotres pogodio Ameriku Snažan zemljotres pogodio Ameriku
Nova pucnjava u Americi, ima mrtvih! Nova pucnjava u Americi, ima mrtvih!
Djeca iz Čikaga, porijeklom iz Republike Srpske i Srbije, u srpskom pozorištu izvela prvu predstavu (FOTO) Djeca iz Čikaga, porijeklom iz Republike Srpske i Srbije, u srpskom pozorištu izvela prvu ...
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 10m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    5h 8m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    13h 34m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    11h 49m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    13h 28m
    0