САД издвојиле више од 454 милoна долара за борбу против руског утицаја на Балкану

22.12.2022. 21:48
1
ИЗВОР: Танјуг

Инспекторат америчког Стејт департмента објавио је данас извештај Фонда о борби против руског утицаја (CRIF), у коме се наводи да су САД потрошиле више од милијарду долара од 2017. године до сада за финансирање невладиних организација, медија, као и других организација и програма који се супротстављају руском утицају.

У извjештају који је објављен на сајту "Стејт департмента" се наводи да је највећи дио тих средстава - 621,5 милиона долара издвојено за финансирање организација и програма у источној Европи, за земље Вишеградске групе (В4) којима припадају Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска, а за балканске земље 454 милиона долара.

Према подацима из Извјештаја, 55,5 милиона долара опредјељено је за организације у Србији, а за тзв. Косово 61,1 милион долара. САД су за Босну и Херцеговину опредијелиле нешто више од 80 милиона долара, Сјеверну Македонију 67,4 милиона, Црну Гору 50 милиона.

За Бугарску је низдвојено 47,7 милиона, Словенију 40,3, Албанију 39 милиона, Хрватску 11,4, а за Грчку 0,7 милиона долара, наводи се у Извјештају.

Како се објашњава, програми CRIF дизајнирани су како би се постигли циљеви „Закона о сузбијању утицаја америчких противника кроз санкције” и пружила инострана помоћ земљама подложним “утицају и агресији Руске Федерације које немају економске могућности да јој се ефикасно одупру”.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Cile 23.12.2022. 00:17
    Ja marke vidio nisam
Повезане вијести
Снажан земљотрес погодио Америку Снажан земљотрес погодио Америку
Нова пуцњава у Америци, има мртвих! Нова пуцњава у Америци, има мртвих!
Дјеца из Чикага, поријеклом из Републике Српске и Србије, у српском позоришту извела прву представу (ФОТО) Дјеца из Чикага, поријеклом из Републике Српске и Србије, у српском позоришту извела прву ...
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 44m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    11h 8m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    2h 42m
    6
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    9h 23m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    11h 2m
    0