Sarajevo: Protestna šetnja u znak podrške Palestini

14.05.2021. 19:08
0
IZVOR: srpskainfo.com

Nekoliko stotina građana Sarajeva okupilo se danas u centru grada kako bi mirnom protestnom šetnjom pružilo podršku Palestini usred trajanja sukoba s Izraelom.

Protestna šetnja je počela s Baščaršije, a prisutni su sve vrijeme naizmjenično uzvikivali: “Palestina”, “Gaza”, “Bosna” uz nošenje zastava Palestine i Bosne i Hercegovine. Grupa građana je šetala do Marijin-Dvora, gdje je ispred zgrade parlamenta BiH okončala protest, piše Kliks.

Dešavanja u Jerusalimu su ovih dana privukla pažnju svjetske javnosti, a države su podijeljene kada je riječ o pružanju podrške. Neki od njih podržavaju Izrael, dok postoje i oni koji su na strani naroda Palestine. I u BiH je takođe zabilježena takva vrsta podjele.

Protestni skup u Sarajevu je počeo oko 14 časova.

Prije dva dana je jedna ovakva vrsta podrške održana i u Zenici, a shodno tome, i iz Sarajeva je poslata ista poruka, a to je da „nemiri i zločin nad narodom Palestine moraju prestati“.

Podsjećamo, uoči Bajrama eskalirao je sukob u istočnom Jerusalimu. U Gazi je stradalo najmanje 109 ljudi, uključujući 28 djece i 15 žena, saopštilo je u četvrtak palestinsko ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi.

Od ponedjeljka je sedam Izraelaca ubijeno, a više od 200 povrijeđeno, rekla je izraelska vojska.

U međuvremenu je Hamas u četvrtak naveče na Izrael ispalio još oko 55 raketa. Brojni zvaničnici su apelovali na zaustavljanje sukoba, međutim, dosad još nije postignuto nikakvo konkretno rješenje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Stiže 11.700 vakcina iz Austrije
Sarajevo poklonilo Banjaluci igralište, a Banjaluka Sarajevu česmu
Linta: Pokrenuti dijalog o uništenoj imovini Srba u Hrvatskoj i FBiH
Najčitanije
 • Uhapšeno lice iz Sokoca
  21h 41m
  0
 • Krađa u Istočnoj Ilidži
  21h 45m
  0
 • Krađa na Jahorini
  21h 51m
  0
 • Radulovićeva: Kome se ne sviđa vlast neka napusti zemlju
  14h 25m
  0
 • U požaru smrtno stradala žena
  16h 46m
  0