Služen parastos za jadovničke žrtve

01.07.2023. 18:43
0
IZVOR: srna.rs

Kod Šaranove jame na Velebitu danas je služen parastos i položeno cvijeća povodom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine kada je u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ na najsvirepiji način ubijeno više od 38.000 Srba i skoro 2.000 Jevreja.

Molitveno okupljanje na Velebitu 14. godinu zaredom organizovalo je Udruženje "Jadovno 1941" iz Banjaluke, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Pomen su služili sveštenici Eparhije gornjokarlovačke uz prisutvo velikog broja potomaka žrtava ustaških zločina.

Pomoćnik ministra rada Republike Srpske Nebojša Vidaković rekao je da ruka pravde nije stigla ideologe i krvnike koji su ubijali na ovim prostorima i da se mora njegovati kultra sjećanja.

- Istorija neće oprostiti. Narod koji ne poštuje svoje žrtve gubi svoj nacionalni identitet. Pamćenje je direktno vezano za naš nacionalni opstanak. Naše institucije imaju obavezu da šire istinu o stradanju srpskog naroda - rekao je Vidaković.

Svjedočeći o mučeničkom stradanju svojih predaka, kaže Vidaković, pokazujemo da nećemo zaboraviti njihove žrtve, ali i zločince koje nije stiga ruka pravde.

Predsjednik Udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić rekao je da je u posljednje vrijeme pristuna kampanja kojom se želi ispisati neka druga i nova istorija.

- To se čini izvrtanjem istine, obesmišljavanjem stradanja, pokušajima da se žrtve prikažu zločincima, rehabilitacijom ustaških čelnika i pozdrava kojima su se pozdravljali oni koji su se organizovali i počinili zločine  - naveo je Bastašić.

On kaže da se kompleks logora smrti danas svodi na jednu, Šaranovu jamu.

- Zabrinjava i vrijeđa kada neko od hrvatskih parlamentaraca otvoreno govori da u Šaranovoj jami nema ljudskih kostiju i da u njoj niko nije ubijen. Ako se ovim neistinama ne suprotstavimo istinom žrtve će biti ponovo ubijene - dodao je Bastašić.

Peđa Dimović iz grupe "Beogradski sindikat" čija se pjesma "Teci reko" čula sa razglasa rekao je da je poruka upravo ove pjesme da su Srbi stradalnički narod.

- Pored svega ne zaboravljaju, ali znaju da praštaju, pa i svojim dželatima - rekao je Dimović.

Učesnici ovog molitvenog i komemorativnog skupa posjetili su srkvu Svetog Petra i Pavla u Smiljanu, a pomen žrtvama služen je i kod Prijebojske jame gdje je ranije postavljen Časni krst.

Učesnici molitvenog i komemorativnog skupa posjetili su i Hram Svetog Petra i Pavla u Ličkom Petrovom Selu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Braća Lazarevići - "Gdje će drugo sokolovi nego u visine" Braća Lazarevići - "Gdje će drugo sokolovi nego u visine"
Krik istine: Od pastira do krvnika Krik istine: Od pastira do krvnika
Pale: Film i spomenica "Osamdeset godina ćutanja" trajna uspomena i opomena Pale: Film i spomenica "Osamdeset godina ćutanja" trajna uspomena i opomena
Najčitanije
 • Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH
  20h 11m
  8
 • Kosovski vitez Miloš Ćirković: Na zgarištu ikona Svetog Alimpija Stolpnika
  2h 8m
  0
 • Opština Istočno Novo Sarajevo organizuje podjelu novogodišnjih paketića
  23h 39m
  0
 • Dio boraca i dalje čeka jedinstveni mjesečni dodatak
  8h 22m
  2
 • Otvoren Konzulat Srbije u Palama, Ljevnaić počasni konzul
  3h 38m
  1