Služen parastos za jadovničke žrtve

01.07.2023. 18:43
0
IZVOR: srna.rs

Kod Šaranove jame na Velebitu danas je služen parastos i položeno cvijeća povodom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine kada je u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ na najsvirepiji način ubijeno više od 38.000 Srba i skoro 2.000 Jevreja.

Molitveno okupljanje na Velebitu 14. godinu zaredom organizovalo je Udruženje "Jadovno 1941" iz Banjaluke, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Pomen su služili sveštenici Eparhije gornjokarlovačke uz prisutvo velikog broja potomaka žrtava ustaških zločina.

Pomoćnik ministra rada Republike Srpske Nebojša Vidaković rekao je da ruka pravde nije stigla ideologe i krvnike koji su ubijali na ovim prostorima i da se mora njegovati kultra sjećanja.

- Istorija neće oprostiti. Narod koji ne poštuje svoje žrtve gubi svoj nacionalni identitet. Pamćenje je direktno vezano za naš nacionalni opstanak. Naše institucije imaju obavezu da šire istinu o stradanju srpskog naroda - rekao je Vidaković.

Svjedočeći o mučeničkom stradanju svojih predaka, kaže Vidaković, pokazujemo da nećemo zaboraviti njihove žrtve, ali i zločince koje nije stiga ruka pravde.

Predsjednik Udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić rekao je da je u posljednje vrijeme pristuna kampanja kojom se želi ispisati neka druga i nova istorija.

- To se čini izvrtanjem istine, obesmišljavanjem stradanja, pokušajima da se žrtve prikažu zločincima, rehabilitacijom ustaških čelnika i pozdrava kojima su se pozdravljali oni koji su se organizovali i počinili zločine  - naveo je Bastašić.

On kaže da se kompleks logora smrti danas svodi na jednu, Šaranovu jamu.

- Zabrinjava i vrijeđa kada neko od hrvatskih parlamentaraca otvoreno govori da u Šaranovoj jami nema ljudskih kostiju i da u njoj niko nije ubijen. Ako se ovim neistinama ne suprotstavimo istinom žrtve će biti ponovo ubijene - dodao je Bastašić.

Peđa Dimović iz grupe "Beogradski sindikat" čija se pjesma "Teci reko" čula sa razglasa rekao je da je poruka upravo ove pjesme da su Srbi stradalnički narod.

- Pored svega ne zaboravljaju, ali znaju da praštaju, pa i svojim dželatima - rekao je Dimović.

Učesnici ovog molitvenog i komemorativnog skupa posjetili su srkvu Svetog Petra i Pavla u Smiljanu, a pomen žrtvama služen je i kod Prijebojske jame gdje je ranije postavljen Časni krst.

Učesnici molitvenog i komemorativnog skupa posjetili su i Hram Svetog Petra i Pavla u Ličkom Petrovom Selu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Da li se u rezoluciji pominje odsijecanje srpskih glava? Da li se u rezoluciji pominje odsijecanje srpskih glava?
Obilježavanje 32 godine od zločina u Sijekovcu Obilježavanje 32 godine od zločina u Sijekovcu
Stari Brod – zelena grobnica (VIDEO) Stari Brod – zelena grobnica (VIDEO)
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    18h 58m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    17h 53m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    12h 41m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    13h 47m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    22h 15m
    0