Sokolac: Formiran stručni tim za borbu protiv nasilja u porodici

17.02.2021. 13:47
0
IZVOR: opstinasokolac.net

Na jučerašnjem sastanku Centar za socijalni rad Sokolac formirao je stručni tim za zaštitu od nasilja u porodici i porodičnoj zajednici, sačinjen od predstavnika ustanova i institucija ove opštine koji postupaju u borbi protiv nasilja.

Pored predstavnika Centra za socijalni rad, članovi stručnog tima su predstavnici subjekata zaštite, zdravstvenih i obrazovnih ustanova: Policijske stanice Sokolac, Centra za mentalno zdravlje Doma Zdravlja „Dr Ljubomir Ćeranić“, Specijalne bolnice za psihijatriju Sokolac, JZU Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac, Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ Sokolac, Osnovne škole „Sokolac“, te predstavnika opštine i Udruženja građana „Aurora“ Sokolac.

Prema riječima psihologa u Centru za socijalni rad Sokolac Anice Popović, cilj ovog sastanka bio je kreiranje akcionog plana kojim bi se u formalnom aspektu definisale i uredile smjernice postupanja u borbi protiv nasilja, što podrazumijeva koordinaciju i sinhronizovane odnose svih subjekata zaštite na terenu.

– Pored donošenja određenih programa i projekata kojim bi pomogli žrtvama nasilja, potrebno je animirati profesionalace da u svom radu lakše djeluju, kako bi informisali i edukovali ciljne grupacije, bilo da su to djeca, lica sa smetnjima u razvoju, korisnici usluga ili građani, kako da identifikuje, prepozna i reaguje na nasilje, ali i kako da ga na odgovarajući način tretira - rekla je Popovićeva.

Na sastanku su definisane aktivnosti svih predstavnika zaštite i institucionalnih kapaciteta te eventualna ograničenja sa kojima se mogu susresti u radu.

Kako ističe Popovićeva cilj ovog sastanka jeste kreiranje funkcionalanog tima sa predstavnicima svih subjekata zaštite koji djeluju na području opštine Sokolac, koji će služiti u interesu svih građana opštine, a prije svega lica koja su na bilo koji način, direktno ili indirektno izložena nasilju u različitim formama i manifestacijama.

- To je posebno značajno jer se to nasilje najčešće ne prijavljuje i ne ispoljava u svom najdirektnijem obliku kao fizičko, emocionalno, seksualno nasilje ili nasilje putem društvenih mreža, nego je ono uglavnom maskirano kroz različite manifestacije društveno neprihvatljivog ponašanja sa kojima se mi kao predstavnici ustanova svakako suočavamo. To su najčešće konfliktima opterećeni razvodi, devijantno, destruktivno ponašanje maloljetnika, neprimjereno ponašanje na društvenim mrežama, ili različite hronične, somatske, psihijatrijske bolesti. Dakle radom sa takvim licima se na direktan ili indirektan način upravo prepoznaje nasilje kao izvor ili uzrok takvog ličnog ili socijalnog ponašanja - objasnila je Popovićeva.

Na sastanku je bilo riječi i o rizičnim kategorijama koje su najviše podložne nasilju, o važnosti edukacije, informisanja građana, sa posebnim značajem uloge sredstava informisanja i nevladinog sektora. Između ostalog razgovarano je o različitim programima podrške nezaposlenim ženama, posebno u ruralnim sredinama, o ravnopravnoj zastupljenosti muškaraca i žena prilikom zapošljavanja i definisanju prioriteta u ravnopravnosti polova i osnaživanju žrtava nasilja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac Održan Forum za bezbjednost opštine Sokolac
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    10h 4m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    20h 22m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    20h 28m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    20h 26m
    0
  • Paljanin Goran Krulj osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova
    8h 37m
    0