Spisak spasene srpske djece biće izložen za posjetioce

26.04.2023. 08:27
0
IZVOR: srna.rs

Nedavno pronađeni autentični spisak srpske djece spasene iz hrvatskih logora smrti u drugoj polovini 1942. godine, u okviru akcije Diane Budisavljević, biće izložen od danas u narednih 10 dana u atrijumu Narodnog muzeja Srbije u Beogradu, saopšteno je iz Muzeja žrtava genocida.

Spisak sa podacima oko 5.800 djece, koji je od nedavno u posjedu Muzeja žrtava genocida u Beogradu, posjetioci će moći da vide od danas u 12.00 časova.

Muzej žrtava genocida odlučio je da, zbog ogromnog interesovanja javnosti i medija, ovaj prvorazredno vrijedan artefakt privremeno bude izložen u Narodnom muzeju Srbije.

- Od petka, kada smo to objavili, naši, kao i brojni mediji u regionu, bruje o epohalnom otkriću do koga je Muzej došao. Pod oznakama `hitna vest`, `epohalno otkriće` ili `u srpskoj prestonici eksplodirala istoriografska bomba` mediji u regionu i zapadnoj Evropi ne prestaju da izveštavaju o tome da je Muzej nakon više od 80 godina došao do, kako to nazivaju, `srpske Šindlerove liste` - navodi se u saopštenju Muzeja žrtava genocida.

Vodeći stručnjaci i institucije u svijetu uputili su čestitke Muzeju za ovo otkriće, a prve čestitke su stigle iz SAD i Izraela.

U atrijumu Narodnog muzeja Srbije danas u 12.00 časova biće održana konferencija za novinare na kojoj će se predstavnicima medija obratiti direktor Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Albanci napali srpske učenike na ekskurziji u Veneciji Albanci napali srpske učenike na ekskurziji u Veneciji
Budisavljevićeva spasila petoro djece iz porodice Jerini Budisavljevićeva spasila petoro djece iz porodice Jerini
Rodić: Diana Budisavljević me spasila iz pakla Jasenovca Rodić: Diana Budisavljević me spasila iz pakla Jasenovca
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    9h 16m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    9h 21m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    10h 13m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    22h 43m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    10h 27m
    0