Списак спасене српске дјеце биће изложен за посјетиоце

26.04.2023. 08:27
0
ИЗВОР: srna.rs

Недавно пронађени аутентични списак српске дјеце спасене из хрватских логора смрти у другој половини 1942. године, у оквиру акције Диане Будисављевић, биће изложен од данас у наредних 10 дана у атријуму Народног музеја Србије у Београду, саопштено је из Музеја жртава геноцида.

Списак са подацима око 5.800 дјеце, који је од недавно у посједу Музеја жртава геноцида у Београду, посјетиоци ће моћи да виде од данас у 12.00 часова.

Музеј жртава геноцида одлучио је да, због огромног интересовања јавности и медија, овај прворазредно вриједан артефакт привремено буде изложен у Народном музеју Србије.

- Од петка, када смо то објавили, наши, као и бројни медији у региону, брује о епохалном открићу до кога је Музеј дошао. Под ознакама `хитна вест`, `епохално откриће` или `у српској престоници експлодирала историографска бомба` медији у региону и западној Европи не престају да извештавају о томе да је Музеј након више од 80 година дошао до, како то називају, `српске Шиндлерове листе` - наводи се у саопштењу Музеја жртава геноцида.

Водећи стручњаци и институције у свијету упутили су честитке Музеју за ово откриће, а прве честитке су стигле из САД и Израела.

У атријуму Народног музеја Србије данас у 12.00 часова биће одржана конференција за новинаре на којој ће се представницима медија обратити директор Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић и директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић.

Коментари 0
Повезане вијести
Албанци напали српске ученике на екскурзији у Венецији Албанци напали српске ученике на екскурзији у Венецији
Будисављевићева спасила петоро дјеце из породице Јерини Будисављевићева спасила петоро дјеце из породице Јерини
Родић: Диана Будисављевић ме спасила из пакла Јасеновца Родић: Диана Будисављевић ме спасила из пакла Јасеновца
Најчитаније
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    12h 46m
    0
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    22h 50m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    20h 17m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    19h 35m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    23h 37m
    0