Spomen-park Vraca - Nijemi posmatrač i svjedok stradanja sarajevskih Srba

28.02.2024. 11:09
15
IZVOR: katera.news

Ukoliko krenemo iz pravca Lukavice prema Trebeviću, uz sami magistralni put, u naselju Vraca, sa naše lijeve strane, iznad Sarajevskog polja, naići ćemo pored mjesta koje decenijama svjedoči o tragičnim događajima sarajevskih Srba i drugih naroda, još iz doba onoga rata, četrdesetih.

Koliko smo samo puta čuli za njega – spomen-park, a da možda ništa o njemu i ne znamo. Spomen-park jedan je u nizu kulturno-istorijskih spomenika Bosne i Hercegovine koji svojim postojanjem, otimajući se zulumu vremena, još uvijek svjedoči i od zaborava čuva istoriju.

Spomen-park na Vracima, izgrađen je davne 1980. godine, na površini od skoro 80 hiljada metara kvadratnih, sazdan je u čast palim borcima Narodno-oslobodilačke borbe i žrtvama fašizma stradalim u Sarajevu, od 1941. do 1945. godine.

Počiva na mjestu masovnog smaknuća, od strane ustaške ruke, 11.000 Sarajlija, među kojima najviše Srba i Jevreja. Među stradalnicima mnogo je bilo sarajevske nejači i djece. Na zidinama spomenika u vječnu knjigu upisana su imena stradalih.

Prema istorijkom kazivanju spomen-park se nalazi na temeljima nekadašnje austrougarske tvrđave. Baš tu, na tom području, ustaške vlasti su avgusta mjeseca četrdesetih godina izdale naređenje za egzekuciju uglednih sarajevskih Srba i Jevreja. Mjesto stradanja bilo je baš na ovom području, u okvirima današnjeg kompleksa spomen- parka na Vracama.

Godine 1981. na spomenik su uklesana imena 9091 Sarajlije koji su postradali kao žrtve fašističke ideologije i terora, na brojnim stratištima i koncentracionim logorima, samo iz razloga vjerske i nacionalne nepodobnosti tadašnjem režimu.

Za izgled kompleksa spomen parka, zaslužna je projekcija Vladimira Dobrovića, skulptura Alije Kučukalića i uređenje pejzažiste Aleksantra Maltarića. Spomen park nekada je slovio za jedan od najljepših spomen kompleksa koji ima visoke estetske, dekorativne, pejzažne i ambijentalne vrijednosti.

Slika

Kao da nije bilo dovoljno stradanja i prolivanja krvi četrdesetih, opet, devedesetih godina, tokom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, park je pretrpio nova oštećenja.

Sve što danas podsjeća na vrijeme nekadašnjeg, po mnogima nikad prežaljenog, socijalističkog sistema i samoupravljanja, danas u vrijeme nacionalnog bujanja i demokratije ostaje jedino blijedo sjećanje na nekadašnja vremena. 

Više od sedamdeset godina od oslobađanja Sarajeva od okupatora, imena onih koji su svoje živote dali za svoj grad sve više blijede u sjećanjima. Njihova imena ostaju vječno okamenjena u tvrdim pločama spomen-parka, prepuštena sama sebi, obrasla mahovinom okrnjena vremenom. 

Novi naraštaji, danas, skoro pa i da ne znaju ništa o istorijskim događajima koje nijemo i bespomično svjedoče uklesana imena. Nekada su omladinci i pioniri baš ovde, i na mnoga slična mjesta, dolazili na čas istorije, polagali cvijeće i odavali počast mučenicima grada. Istina, neka nova omladina i danas dolazi, ali umjesto cvijeća ostavlja grafite i smeće, ne mareći za žrtvu i mučeničku krv onih čija imena su ispisana na pločama spomen-parka.

U spomen kosturnici položeni su ostaci 26 narodnih heroja. Među njima su imena Valtera Perića, Slaviše Vajnera Čiče, Omera Maslića, Rave Jankovića, Radojke Lakić, Vase Miskina, Slobodana Principa Selje, Jusufa Džonlića, Miljenka Cvitkovića i drugih boraca za slobodu.

Jedina svijetla tačka Spomen-parka Vraca još uvijek ostaje pogled na Sarajevo koje je bilo osvajano, ali ne i pokoreno, zahvaljujući baš junacima čija su imena u parku isklesana. I danas znatiželjni turisti navraćaju kako bi sa istog mjesta fotografisali grad. Nažalost dočeka ih vidljiva nebriga i nemarnost odgovornih za ovo mjesto.

Slika

Nekadašnji simbol otpora danas je stjecište narkomana i kriminalaca te ljubavnih parova koji zabranjenu ljubav žele da skriju u sjenima nekadašnje tvrđave.

Ostaje vjera i nada da će se spomen-park poput feniksa podići iz pepela baš kao što su se oni čija su imena tu upisana, odlučno podigli protiv terora i fašističkog bezumlja, ne mareći ni za svoj život. 

Da li će današnje partije i neuvjerljivi ideolozi dozvoliti da korov zatre fragmente sjećanja na događaje koji su nam izvojevali slobodu, ostaje da pokaže vrijeme. Sudeći po sadašnjem nemarnom odnosu prema ovom istorijskom spomeniku kulture vrijeme koje je pred njim ozbiljno prijeti da ga zauvijek zatre u prošlost, sakrivajući istinu od neke nove budućnosti svih nas.

Komentari 15
 • Generic placeholder image
  Re: Jožo 28.02.2024. 19:30
  Jožoooo, jesi li ti ćorav?
 • Generic placeholder image
  Joža 28.02.2024. 14:23
  Kompletan spomen park Vraca nalazi se na teritoriji Kantona Sarajevo čija je vlada organizovala i provela čišćenje ,pranje i uređivanje kompleksa kao i puštanje vatre na spomeniku koji je devastiran i uništen tokom rata od strane tzv.vrs čija je artiljerija i tenkovi dejstvovali sa tog mjesta po gradu Sarajevu.
 • Generic placeholder image
  Re: Iseljeni 28.02.2024. 13:19
  Koji dio se nalazi na teritoriji Ist. Sa.
 • Generic placeholder image
  Apsurd 28.02.2024. 13:16
  Ovim što se sada zovu Bošnjaci puna su usta antifašizma, ko bajagi oni su uvjek bili neki antifašiti, nikako ustaše. Da nisu ni sada antifašisti, a da nisu bili ni onda, najbolje pokazuju stanje u kakvom se nalazi Spomen park Vraca. Tu na kilometar od sjedišta svih institucija FBIH, kontona i grada Sarajeva.
 • Generic placeholder image
  Re: Majstor 28.02.2024. 13:11
  Majstore, možda Vraca su mu daleko od rezidencije ili što su većinu gore popisanih (Srbi i Jevreji) pobili njegovi sunarodnici
 • Generic placeholder image
  1312 01.03.2023. 19:47
  spomenite i danasnji bkc kako ga lojavi fanatici preimenovase.bivsa sinagoga i jedan od vecih objekata jevrejske zajednice u kojem su handzar fanatici-ustasko cvijece klali i ubijali Jevreje i Srbe!!!!mamicu vam komunjarsku svima za sva skrivanja i pocinjena zla.. Srbi bili, Srbi ostali i opstali u svome i na svome!!!
 • Generic placeholder image
  Leo 01.03.2023. 09:55
  Jbg."majstore" što on da donosi taj zakon kad srbende imaju još VISEG predstavnika koji je veći od ovoga,pa nek on štiti srbe ...sta velis
 • Generic placeholder image
  Majstor 28.02.2023. 20:15
  Zašto ovo što se zove VISOKI PREDSTAVNIK ne donese zakon o Spomen parku Vraca, kao što je donio o Potočarima
 • Generic placeholder image
  Miki 28.02.2023. 19:18
  Rava Jankovic.. Kažu isticala se u ubijanju srba-domaćina, onih koji nisu hteli sa komunistima-bezbožnicima, kao i Dragica Pravica, što je ubijala srpske domaćine zajedno sa Savom Kovačevićem po Hercegovini i C.Gori..
 • Generic placeholder image
  slobodan 28.02.2023. 16:37
  Pravilno bi bilo::
  --- sarajevskih Srba i pripadnika drugih naroda
  --- borcima iz narodnooslobodilačke borbe (a nije loše spomenuti da su to bili partizani i gradski ilegalci članovi KPJ).
  --- danas u vrijeme nacionalističkog divljanja i "demokratije" (etnokratije)
  --- spomen-park
  --- "zabranjena ljubav" parova?!
  --- događaji nam nisu izvojevali slobodu, već ljudi (koji su učestvovali u tim događajima)
 • Generic placeholder image
  Mala opaska 28.02.2023. 14:26
  Rave Jankovica??? Ravijojla Rava Jankovic je bila žena
 • Generic placeholder image
  Leo 28.02.2023. 09:30
  Čudo nije crkva istrcala sa informacijama da je spomenik podignut na temeljima pravoslavne crkve i onda da svjedoci "deda mraz" o tome...Kako vas nije sramota pisati o svojoj sramoti...bojite li se Boga,kada kroz ovakve price, da nam nešto nije ok,ne upirete javno prstom u sebe,nego se snebivate...Isto ko i onaj Picousti tamo...kuku njemu siptari nam ruše crkve a on potopio crkvu u sred Srbije i niko nista...cak ni PorTirije da se oglasi...halo, dosta je vise
 • Generic placeholder image
  Anonimno 09.03.2021. 02:23
  Koji dio se nalazi na teritoriji I. Sarajeva?
 • Generic placeholder image
  Haj 02.03.2021. 13:27
  U pravu ste i na tom mjestu je stradalo najvise Srba a vlasti iz Lukavice ni da ociste spomenik.Sramota
 • Generic placeholder image
  Iseljeni sarajlija 01.03.2021. 11:16
  A, šta? A, šta su naše vlasti, vlasti Grada Istočnog Sarajeva, na čijoj se teritoriji nalazi dio ovog spomen parka, uradili da spomen park ne bude u stanju u kakvom je danas?
Povezane vijesti
Srpski sportisti na modernim Olimpijskim igrama do Drugog svjetskog rata: Otrov u Stokholmu, prkos u Berlinu Srpski sportisti na modernim Olimpijskim igrama do Drugog svjetskog rata: Otrov u Stokholm...
Najbolje ratne fotografije su antiratne (fotografije) Najbolje ratne fotografije su antiratne (fotografije)
Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine Vlado Šipčić – posljednji četnik koji je oružanu borbu sa komunistima vodio do 1957. godine
Najčitanije
 • Dječaku iz Istočnog Sarajeva spašena ruka brzom reakcijom ljekara KCUS-a
  19h 26m
  11
 • Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
  16h 17m
  2
 • Identifikovana lica koja se dovode u vezu sa nanošenjem povreda licu u Istočnom Novom Sarajevu
  21h 21m
  1
 • U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
  20h 8m
  4
 • Pale: Uhapšeni osumnjičeni za izazivanje požara
  20h 56m
  0