Спомен-парк Враца - Нијеми посматрач и свједок страдања сарајевских Срба

28.02.2024. 11:09
15
ИЗВОР: katera.news

Уколико кренемо из правца Лукавице према Требевићу, уз сами магистрални пут, у насељу Враца, са наше лијеве стране, изнад Сарајевског поља, наићи ћемо поред мјеста које деценијама свједочи о трагичним догађајима сарајевских Срба и других народа, још из доба онога рата, четрдесетих.

Колико смо само пута чули за њега – спомен-парк, а да можда ништа о њему и не знамо. Спомен-парк један је у низу културно-историјских споменика Босне и Херцеговине који својим постојањем, отимајући се зулуму времена, још увијек свједочи и од заборава чува историју.

Спомен-парк на Врацима, изграђен је давне 1980. године, на површини од скоро 80 хиљада метара квадратних, саздан је у част палим борцима Народно-ослободилачке борбе и жртвама фашизма страдалим у Сарајеву, од 1941. до 1945. године.

Почива на мјесту масовног смакнућа, од стране усташке руке, 11.000 Сарајлија, међу којима највише Срба и Јевреја. Међу страдалницима много је било сарајевске нејачи и дјеце. На зидинама споменика у вјечну књигу уписана су имена страдалих.

Према историјком казивању спомен-парк се налази на темељима некадашње аустроугарске тврђаве. Баш ту, на том подручју, усташке власти су августа мјесеца четрдесетих година издале наређење за егзекуцију угледних сарајевских Срба и Јевреја. Мјесто страдања било је баш на овом подручју, у оквирима данашњег комплекса спомен- парка на Врацама.

Године 1981. на споменик су уклесана имена 9091 Сарајлије који су пострадали као жртве фашистичке идеологије и терора, на бројним стратиштима и концентрационим логорима, само из разлога вјерске и националне неподобности тадашњем режиму.

За изглед комплекса спомен парка, заслужна је пројекција Владимира Добровића, скулптура Алије Кучукалића и уређење пејзажисте Алексантра Малтарића. Спомен парк некада је словио за један од најљепших спомен комплекса који има високе естетске, декоративне, пејзажне и амбијенталне вриједности.

Слика

Као да није било довољно страдања и проливања крви четрдесетих, опет, деведесетих година, током ратних сукоба у Босни и Херцеговини, парк је претрпио нова оштећења.

Све што данас подсјећа на вријеме некадашњег, по многима никад прежаљеног, социјалистичког система и самоуправљања, данас у вријеме националног бујања и демократије остаје једино блиједо сјећање на некадашња времена. 

Више од седамдесет година од ослобађања Сарајева од окупатора, имена оних који су своје животе дали за свој град све више блиједе у сјећањима. Њихова имена остају вјечно окамењена у тврдим плочама спомен-парка, препуштена сама себи, обрасла маховином окрњена временом. 

Нови нараштаји, данас, скоро па и да не знају ништа о историјским догађајима које нијемо и беспомично свједоче уклесана имена. Некада су омладинци и пионири баш овде, и на многа слична мјеста, долазили на час историје, полагали цвијеће и одавали почаст мученицима града. Истина, нека нова омладина и данас долази, али умјесто цвијећа оставља графите и смеће, не марећи за жртву и мученичку крв оних чија имена су исписана на плочама спомен-парка.

У спомен костурници положени су остаци 26 народних хероја. Међу њима су имена Валтера Перића, Славише Вајнера Чиче, Омера Маслића, Раве Јанковића, Радојке Лакић, Васе Мискина, Слободана Принципа Сеље, Јусуфа Џонлића, Миљенка Цвитковића и других бораца за слободу.

Једина свијетла тачка Спомен-парка Враца још увијек остаје поглед на Сарајево које је било освајано, али не и покорено, захваљујући баш јунацима чија су имена у парку исклесана. И данас знатижељни туристи навраћају како би са истог мјеста фотографисали град. Нажалост дочека их видљива небрига и немарност одговорних за ово мјесто.

Слика

Некадашњи симбол отпора данас је стјециште наркомана и криминалаца те љубавних парова који забрањену љубав желе да скрију у сјенима некадашње тврђаве.

Остаје вјера и нада да ће се спомен-парк попут феникса подићи из пепела баш као што су се они чија су имена ту уписана, одлучно подигли против терора и фашистичког безумља, не марећи ни за свој живот. 

Да ли ће данашње партије и неувјерљиви идеолози дозволити да коров затре фрагменте сјећања на догађаје који су нам извојевали слободу, остаје да покаже вријеме. Судећи по садашњем немарном односу према овом историјском споменику културе вријеме које је пред њим озбиљно пријети да га заувијек затре у прошлост, сакривајући истину од неке нове будућности свих нас.

Коментари 15
  • Generic placeholder image
    Re: Jožo 28.02.2024. 19:30
    Jožoooo, jesi li ti ćorav?
  • Generic placeholder image
    Joža 28.02.2024. 14:23
    Kompletan spomen park Vraca nalazi se na teritoriji Kantona Sarajevo čija je vlada organizovala i provela čišćenje ,pranje i uređivanje kompleksa kao i puštanje vatre na spomeniku koji je devastiran i uništen tokom rata od strane tzv.vrs čija je artiljerija i tenkovi dejstvovali sa tog mjesta po gradu Sarajevu.
  • Generic placeholder image
    Re: Iseljeni 28.02.2024. 13:19
    Koji dio se nalazi na teritoriji Ist. Sa.
  • Generic placeholder image
    Apsurd 28.02.2024. 13:16
    Ovim što se sada zovu Bošnjaci puna su usta antifašizma, ko bajagi oni su uvjek bili neki antifašiti, nikako ustaše. Da nisu ni sada antifašisti, a da nisu bili ni onda, najbolje pokazuju stanje u kakvom se nalazi Spomen park Vraca. Tu na kilometar od sjedišta svih institucija FBIH, kontona i grada Sarajeva.
  • Generic placeholder image
    Re: Majstor 28.02.2024. 13:11
    Majstore, možda Vraca su mu daleko od rezidencije ili što su većinu gore popisanih (Srbi i Jevreji) pobili njegovi sunarodnici
  • Generic placeholder image
    1312 01.03.2023. 19:47
    spomenite i danasnji bkc kako ga lojavi fanatici preimenovase.bivsa sinagoga i jedan od vecih objekata jevrejske zajednice u kojem su handzar fanatici-ustasko cvijece klali i ubijali Jevreje i Srbe!!!!mamicu vam komunjarsku svima za sva skrivanja i pocinjena zla.. Srbi bili, Srbi ostali i opstali u svome i na svome!!!
  • Generic placeholder image
    Leo 01.03.2023. 09:55
    Jbg."majstore" što on da donosi taj zakon kad srbende imaju još VISEG predstavnika koji je veći od ovoga,pa nek on štiti srbe ...sta velis
  • Generic placeholder image
    Мајстор 28.02.2023. 20:15
    Зашто ово што се зове ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК не донесе закон о Спомен парку Враца, као што је донио о Поточарима
  • Generic placeholder image
    Miki 28.02.2023. 19:18
    Rava Jankovic.. Kažu isticala se u ubijanju srba-domaćina, onih koji nisu hteli sa komunistima-bezbožnicima, kao i Dragica Pravica, što je ubijala srpske domaćine zajedno sa Savom Kovačevićem po Hercegovini i C.Gori..
  • Generic placeholder image
    slobodan 28.02.2023. 16:37
    Pravilno bi bilo::
    --- sarajevskih Srba i pripadnika drugih naroda
    --- borcima iz narodnooslobodilačke borbe (a nije loše spomenuti da su to bili partizani i gradski ilegalci članovi KPJ).
    --- danas u vrijeme nacionalističkog divljanja i "demokratije" (etnokratije)
    --- spomen-park
    --- "zabranjena ljubav" parova?!
    --- događaji nam nisu izvojevali slobodu, već ljudi (koji su učestvovali u tim događajima)
  • Generic placeholder image
    Mala opaska 28.02.2023. 14:26
    Rave Jankovica??? Ravijojla Rava Jankovic je bila žena
  • Generic placeholder image
    Leo 28.02.2023. 09:30
    Čudo nije crkva istrcala sa informacijama da je spomenik podignut na temeljima pravoslavne crkve i onda da svjedoci "deda mraz" o tome...Kako vas nije sramota pisati o svojoj sramoti...bojite li se Boga,kada kroz ovakve price, da nam nešto nije ok,ne upirete javno prstom u sebe,nego se snebivate...Isto ko i onaj Picousti tamo...kuku njemu siptari nam ruše crkve a on potopio crkvu u sred Srbije i niko nista...cak ni PorTirije da se oglasi...halo, dosta je vise
  • Generic placeholder image
    Анонимно 09.03.2021. 02:23
    Који дио се налази на територији И. Сарајева?
  • Generic placeholder image
    Haj 02.03.2021. 13:27
    U pravu ste i na tom mjestu je stradalo najvise Srba a vlasti iz Lukavice ni da ociste spomenik.Sramota
  • Generic placeholder image
    Iseljeni sarajlija 01.03.2021. 11:16
    A, šta? A, šta su naše vlasti, vlasti Grada Istočnog Sarajeva, na čijoj se teritoriji nalazi dio ovog spomen parka, uradili da spomen park ne bude u stanju u kakvom je danas?
Повезане вијести
Жељко Обрадовић ушао у историју Евролиге Жељко Обрадовић ушао у историју Евролиге
Мање познате чињенице о априлском рату и херојској борби авијације Краљевине Југославије: Камиказе на српском небу Мање познате чињенице о априлском рату и херојској борби авијације Краљевине Југославије: ...
Кроз историју се мијењају и лична имена Кроз историју се мијењају и лична имена
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 54m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    17h 51m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 5m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 13m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 27m
    3