Sport i humanost: TK “Foča” i PSD “Vučja stopa” pomogli liječenje Sergeja i Ognjena

31.10.2023. 21:22
0
IZVOR: radiofoca.com

Da se viteški duh, kojem svoje članove uče sportski kolektivi, ne sastoji samo u tjelesnim vježbama i takmičenju sa protivnikom,  već da uključuje i brigu za drugog, plemenitost i čovjekoljublje, sve češće dobrotvornim akcijama pokazuju fočanski sportisti.

Ovih dana u Foči su organizovane dvije takve akcije- jedna Teniskog kluba „Foča“ za liječenje Sergeja Stupara iz Banjaluke, a druga Planinarsko-speleološkog društva „Vučja stopa“ za pomoć Ognjenu Bojkoviću iz Obrenovca.

Teška sudbina dvadesetogodišnjeg mladića iz Banjaluke Sergeja Stupara, koji je duže vrijeme u komi nakon sabraćajne nesreće, dirnula je i teniske rekreativce iz Foče.

Oni su odlučili da tokom teniske lige rekreativaca Teniskog kluba „Foča“ prikupljaju novac za Sergejovo liječenje.

- Prikupili smo 300 KM, koje smo uplatili na ime njegove majke. Dali smo određeni doprinos, u okviru naših mogućnosti, a voljeli bismo da to bude primjer i ostalim sportskim klubovima, kao i firmama da pomognu u takvim slučajevima - rekao je Nikola Lažetić iz Teniskog kluba „Foča“.

Slika

Foto: radiofoca.com

Ljetnu tenisku ligu rekreativaca, u kojoj je učestvovalo više od 20 rekreativaca iz Foče, osvojio je Mihailo Mališ.

U isto vrijeme kada i teniseri, plemenitost su pokazali i fočanski planinari.

Planinarsko-speleološko društvo „Vučja stopa“organizovalo je prikupljanje novca za pomoć Ognjenu Bojkoviću iz Obrenovca.

Tokom pohoda na najveći vrh BiH Maglić i na Trnovačko jezero u Crnoj Gori, u podnožju ove planine, planinari su prikupili 800 KM za liječenje desetogodišnjeg dječaka koji je rođen bez kože na nogama i čije liječenje je skupo, jer zahtijeva svakodnevnu i veoma komplikovanu njegu.

Predsjednik „Vučje stope“ Ognjen Matović kaže da je u pohodu učestvovalo 60 planinara.

- Cilj nam je bio da privučemo što više ljudi, pa smo uz uspon na Maglić, naš najpopularniji vrh, organizovali i pohod na Trnovačko jezero, kao lakšu aktivnost za one koji nisu bili u mogućnosti da se popnu na Maglić - kaže Matović.

Ideja za dobrotvornu akciju rodila se prilikom posjete članova ovog društva Grčkoj, kada su nakon uspona na Olimp, obišli osrtvo Vido gdje su upoznali jedan bračni par iz Srbije koji je prikupljao pomoć za dječaka iz Obrenovca.

- Oni su biciklima prešli 2.800 kilometara do Grčke u  humanitarnoj vožnji za dječaka Ognjena i tada smo zajedno došli na ideju da i mi nešto slično organizujemo. Njih dvoje sada su već naši prijatelji i pridružili su nam se u pohodu na Maglić - rekao je Matović.

Slika

Foto: radiofoca.com

Fudbalski klub „Sutjeska“ i navijačke grupe u Foči- Haveri, Grobari, Delije, već su poznati po humanitarnom radu, a nerijetko u takvim aktivnostima učestvuju i drugi sportski kolektivi.

Sada su im se pridružili i Teniski klub „Foča“ i Planinarsko-speleološko društvo „Vučja stopa“ iz kojih poručuju da se ovim neće završiti njihova dobrotvorna djelatnost, te da će se truditi  da svojim primjerom podstaknu sve ljude velikog srca da se uključe u slične akcije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    17h 36m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    18h 47m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    20h 13m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    20h 18m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    19h 46m
    0