Srbi poručili - Tražimo pravo na život

22.06.2023. 13:46
0
IZVOR: srna.rs

Na platou ispred Policijske stanice u Gračanici održan je miran protest nekoliko stotina Srba sa kojeg je upućen apel prištinskim vlastima da prestanu sa hapšenjima nedužnih Srba, a međunarodnoj zajednici da konačno stane u zaštitu srpskog naroda koji 24 godine živi u getima.

Uz poruke "Oslobodite naše ljude!" i "Svi smo mi juče uhapšeni - Dragiša Milenković", mještani su zatražili njegovo trenutno puštanje na slobodu.

Doktorka Nataša Prentić Mirić rekla je da da svaki Srbin može biti Milenković, ali i da međunarodna zajednica iz dana u dan sve više tone u pijesak stida i srama.

- Naš narod nema nikakva očekivanja od njih jer znamo šta nam misle. Svaki Srbin može biti Dragiša Milenković - rekla je Mirićeva, naglašavajući da se hapse upravo oni Srbi koji su odlučili da ostanu na svojim ognjištima.

Ona je poručila da je posljednji čas da međunarodna zajednica i sve njene institucije i organizacije priznaju sebi i cijelom svijetu šta se dešava na Kosovu i Metohiji.

- Naši nedužni sunarodnici moraju biti pušteni na slobodu, a nama mora biti data mogućnost da živimo u miru, slobodi i pravo na život - rekla je Mirićeva.

Predsjednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević rekao je da se Srbi sa područja Gračanice od juče pitaju kako živjeti u društvu u kome se pitate ko je sljedeći.

- Sabijeni smo u geta u koja dolaze kaznene ekspredicije da hapse ljude. Dragiša Milenković je samo jedan od Srba koji na pravdi Boga leže u zatvorima - Nenad Arsić iz Čaglavice, Duško Arsić iz Matičana, Milorad Đoković iz Vitomirice, Goran Kolić iz Dobrotina, Zoran Stanišić iz Slovinja, Zoran Đokić iz Peći, Zlatan Krstić iz Nerodimlja i Gavrilo Milosavljević iz Istoka. Tražimo da međunarodna zajednica zaštiti naša geta! - naglasio je Rakočević.

Zlo koje Srbi južno od Ibra trpe 23 godine, sada se, kaže on, prelilo na sjever pokrajine, a jučerašnjim hapšenjem Milenkovića uhapšena je Gračanica, njenih 700 godina, sloboda i demokratija i naše pravo na život.

- Važno je da odavde poručimo da uprkos hapšenjima ne prodajete svoja imanja jer će sloboda doći onima koji se mole za nju - poručio je Rakočević i pozvao okupljene da ne dozvole da se dogodi bilo kakav incident.

Okupljanje Srba u Gračanici proteklo je uz veliko prisustvo pripadnika ROSU jedinice koji su dva sata prije početka protesta u velikom broju stigli bornim kolima u dvorište Policijske stanice u Gračanici.

Nije održano najavljeno obilježavanje 25 godina od otmice srpskih rudara koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa "Belaćevac" Termoelektrane "Obilić" na Kosovu i Metohiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    5h 38m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    4h 22m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    20h 35m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    16h 49m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    21h 41m
    0