Srbi se deseti dan okupljaju ispred Opštine u Zvečanu

05.06.2023. 09:20
0
IZVOR: glassrpske.com

Srbi se i danas okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava na sjeveru Kosova i Metohije u kojima im je onemogućen rad otkad su specijalci kosovske policije zauzeli te objekte.

Kfor se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu, prenosi RTS.

Potpisima kod bodljikave žice ispred vojnika Kfora zaposleni u Opštini Zvečan su i ovog jutra na početku nove radne sedmice potvrdili da su došli na vrijeme na posao iako im je već drugu sedmicu onemogućeno da dođu do svojih kancelarija u opštinama koje su zauzeli specijalci kosovske policije.

Noć je protekla mirno u Zvečanu a veći broj građana počeo je da pristiže na proteste nešto prije sedam časova.

Srbi istrajavaju na zahtjevima da albanski predsjednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Apelom za mir, više od 160 intelektualaca – Srba iz svih krajeva Kosova i Metohijr, obratilo se međunarodnoj zajednici da hitnim mjerama zaustavi dalju eskalaciju nasilja i stvori uslove za mir.

Od pretprošlog petka traje kriza na sjeveru Kosova i Metohije – od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava.

Kako bi se smirila situacija, Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.

Takođe, Bokela kuća je pozvala Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti, a Prištinu da omogući novoizabranim predsjednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča kritikovao je Aljbina Kurtija zbog postavljanja albanskih gradonačelnika na sjeveru Kosova i Metohije i poručio da se misija NATO-a ne može koristiti kao kišobran za jednostrane akcije, te da bi bez nje sjever KiM bio "još jedno ratno žarište".

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prvi konvoj turskih specijalaca stigao na Kosovo i Metohiju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ubijena još dva lica, jedno uhapšeno Ubijena još dva lica, jedno uhapšeno
Srbi u više sela u mraku gotovo tri decenije Srbi u više sela u mraku gotovo tri decenije
Dvojica Srba uhapšena na Kosovu u pritvoru, jedan u bolnici u lošem stanju Dvojica Srba uhapšena na Kosovu u pritvoru, jedan u bolnici u lošem stanju
Najčitanije
 • Detalji tragedije u kojoj je život izgubio direktor Studentskog doma Foča
  18h 39m
  0
 • Opljačkana benzinska pumpa u Istočnoj Ilidži
  20h 30m
  0
 • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
  22h 2m
  3
 • Najava prekida vodosnabdijevanja za sutra
  13h 41m
  0
 • Šulić otkrio proizvode kojima će biti snižene cijene u Srpskoj
  15h 22m
  4