Srpske svetinje u Vučitrnu vaskrsle iz pepela

07.12.2020. 13:54
0
IZVOR: SRNA

Lako je biti Srbin u Kruševcu ili u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, ali je teško biti jedan od dvoje preostalih Srba u Vučitrnu, nositi mantiju, služiti liturgije i zvoniti zvona o svakom svetom danu.

Zvuk zvona u gradu bez Srba

Teško je nastojati da ožive pravoslavlje i srpstvo u gradu poznatijem po Vojinovića mostu i ništa manje po Svetom proroku Iliji, srpskoj svetinji izgrađenoj u centru Vučitrna 1846. godine.

- Trudim se od 2013. godine, kada mi je blagoslovom vladike Teodosija stavljeno u dužnost da oživim ovu svetinju i život u crkvama Svete Nedelje u Gojbulji i Svetog Nikole u Banjskoj, da svaki sveti dan sa zvonika naše svetinje zvone zvona - kaže za Srnu prota Simo Čumburović.

On se trudi da kandila uvijek gore, da se vidi da ima živih Srba i ponosan je dok sa suprugom živi u konaku ograđenom debelim kamenim zidom.

Prota Simo iscrtava "neku novu istoriju" i daje na znanje da Hram Svetog Ilije nije pust.

Preci su bili dovitljiviji

Otkad gore kandila, Sveti Ilija neobično veliku blagodat izliva na oca Simu i hram kojem je vraćen jedan od najvrednijih crkvenih oltara, iz 1846. godine.

- Crkva Svetog Ilije je u dva navrata skrnavljena i paljena, ali je samo Božijom milošću pretekla da bi danas bila i ostala svedočanstvo života i vaskrsenja u Vučitrnu - napominje prota Simo.

Hram Svetog Ilije građen je po fermanu turskog sultana kojim je Srbima prije vijek i po naloženo: "Možete sazidati crkvu, ali ne smije biti viša ni od jedne džamije".

- Dovitljivi preci su, za razliku od nas, ukopali crkvu dva i po metra ispod nivelete zemljišta kako bi obezbedili akustičnost i kako bi je freskopisali onako kako je to Gromovnik Ilija blagoslovio - priča paroh Čumburović.

On napominje da su crkvu zajedno zidali i freskopisali mještani, ali da su, prema predanju, u njenoj izgradnji učestvovale i "komšije" /tadašnji Turci/.

Kako su spasene ikone u martovskom pogromu

Ono što ovoj svetinji (i vjerovanju da je sam Sveti prorok Ilija čuva i bdi iznad nje) daje poseban značaje jeste sudbina oltara.

Tri-četiri mjeseca prije martovskog pogroma 2004. godine, tadašnji prota Staniša Arsić je, u prisustvu vojnika Kfora, izmjestio ikone sa oltara.

"Sve što je bilo u crkvi, a moglo je goreti - spaljeno je, čak su u crkvi upalili traktorske gume jer su znali da dim od guma mnogo brže i jače uništava freske i ikone", podsjeća prota Simo i kaže da su "freske i ikone ugrožene i oštećene".

Kako navodi paroh Čumburović, "milošću Božijom i angažovanjem episkopa Teodosija i namesnika Milije Arsovića, crkva je obnovljena 2010. godine, kao i parohijski dom, te podignuto stotine nadgrobnih spomenika na groblju koje se nalazi u porti crkve".

Albanski ekstremisti bili su uvjereni da će spaljivanjem crkve i devastiranjem jednog od najstarijih grobalja na Kosovu i Metohiji zatrti svaki trag i pomisao Srba da nogom kroče u Vučitrn.

Uporni Srbi iz Banjske

- Velika je sreća što, skoro svakodnevno, dolaze mladi iz Prilužja i Plemetine, udaljenih petnaestak kilometara, iz sela Gojbulje i Banjska i što unose radost i vraćaju veru da će Božijim promišljanjem, kad-tad, uz crkveni, oživeti i svetovni život - navodi paroh Čumburović.

Sličnu sudbinu, paljenje i skrnavljenje, doživjele su i crkve u Gojbulju i Banjskoj, ali se i tamo "događa vaskrsenje" jer je Crkva Svetog Nikole u Banjskoj obnovljena, a Crkva Svete Nedelje u Gojbulji ponovo sazidana, i to od istog kamena koji su albanski ekstremisti poslije paljenja 2004. godine rasturili i razbacali.

- Moramo se ugledati na Srbe u Banjskoj, čiji meštani, ma gde se nalazili, vrlo organzovano, uglavnom pojedinačno, ali i cele porodice, dođu u crkvu da prisustvuju liturgiji i pomole se Bogu - ističe prota Simo.

Preostala samo božija promisao

On ističe da je "najponosniji sveštenik zbog toga što služi tamo gde je neko učinio sve da nestane i poslednji kamen srpskih svetinja, kao i poslednja srpska glava".

Ipak, živih Srba sve je manje u Vučitrnu, Banjskoj i Gojbulji.

Godišnje se dogodi po jedno ili dva vjenčanja i isto toliko krštenja, ali je i to, kako reče paroh Čumburović, Božija promisao.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    10h 50m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 34m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    1h 18m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    4h 19m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    22h 1m
    0