Šta raditi sa slavskom svijećom poslije slave

01.12.2023. 18:37
0
IZVOR: nezavisne.com

U sezoni slava mnogi imaju dilemu šta bi trebalo da urade sa slavskom svijećom kada dan slave prođe. Takođe, mnogi ne znaju na koji način bi trebalo ugasiti svijeću – da li na uobičajen način ili postoji određeno pravilo koje bi trebalo poštovati.

Najbolje je da slavska svijeća bude od pravog voska, jer se on sporije i ravnomernije topi. Dužina svijeće zavisi od materijalnih mogućnosti domaćina, a najčešće u crkvenim prodavnicama nude one od 50 do 60 centimetara.

Svijeću možete da ukrasite papirnim ukrasom, koji je ujedno i zaštita da vosak ne padne na stolnjak. Posljednjih decenija običaj je da se na svijeću zalijepi sličica sveca zaštitnika.

Običaji nalažu da domaćin upali slavsku svijeću neposredno pred rezanje kolača. Prije nego što to učini, trebalo bi da se prekrsti, pomoli, pomene Boga i sveca kojeg slavi, poljubi svijeću i onda je upali.

Slavska svijeća trebalo bi da gori tokom cijelog dana. Kada domaćin želi da je ugasi, trebalo bi da se prekrsti, uzme čašu sa vinom, iz nje zahvati malo vina i sipa uz fitilj svijeće. Vino će lagano ugasiti svijeću.

Mnoge domaćice poslije obilježavanja slave odlažu slavsku svijeću u fioku i pale je prilikom zajedničkih porodičnih molitvi tokom godine. Druge, pak, čuvaju svijeću i prije naredne slave nose je u crkvu i pale pre liturgije. Oba običaja su ispravna.

Slavsku svijeću, možete, takođe paliti i kada sveštenik bude dolazio u dom da sveti vodicu pred Vaskrs, ali i kada vam naiđu teški trenuci u životu, pa želite da se pomolite svom svecu zaštitniku i pronađete duševni mir, piše Telegraf.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Han Pijesku obilježen praznik posvećen Svetom Savi (VIDEO) U Han Pijesku obilježen praznik posvećen Svetom Savi (VIDEO)
Šta simboliše slavska svijeća Šta simboliše slavska svijeća
Za slavsku trpezu potrebne dvije plate Za slavsku trpezu potrebne dvije plate
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    20h 32m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    18h 34m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    17h 27m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    17h 32m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    16h 35m
    1