Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće u prvih devet mjeseci tekuće godine

27.10.2020. 15:42
0
IZVOR: Katera

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj je rukovodstvo Uprave prezentovalo rezultate rada za proteklih devet mjeseca tekuće godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac stanje bezbjednosti za devet mjeseci ocijenio je kao zadovoljavajuće u svim segmentima rada. Krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti nisu registrovana, kao ni narušavanje javnog reda i mira u većem obimu. U oblasti kriminaliteta bilježi se smanjen broj krivičnih djela „Razbojništvo“, rasvijetljena su dva krivična djela „Učestvovanje u tuči“, kao i dva krivična djela krađe motornih vozila, gdje su vozila pronađena i vraćena vlasnicima.

Takođe, rezultati rada iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, kao i oblasti privrednog krimanaliteta su zadovoljavajući. Broj slučajeva nasilja u porodici je u porastu, ali tome svakako dopronosi i izmjena u Zakonu o izmjenama i dopunamam Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, kojom se svaki slučaj nasilja u porodi evidentira kao krivično djelo.

- Broj saobraćajnih nezgoda je smanjen, ali sve dok evidentiramo nezgode sa poginulim licima sa stanje u ovoj oblasti ne možemo biti u potpunosti zadovoljni, zato ovom prilikom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise - naveo je Šehovac.

Načelnik PU Istočno Sarajevo još jednom podsjeća da je sistem video-nadzora opravdao svoju svrhu, te da je uz pomoć istog rasvijetljen veliki broj krivičnih djela i prekršaja.

On je napomenuo da je prethodni period obilježilo i otvaranje Policijske stanice Istočna Ilidža i Staničnog odjeljenja policije Trebević.

- Uskoro očekujemo i početak izgradnje nove zgrade Policijske uprave što će svakako imati pozitivnog uticaj na bezbjednost. Saradnja sa Okružnim javnim tužilaštvom i sudovima je na visokom nivou. Takođe, kao i saradnja sa svim lokalnim zajednicama i inspekcijskim republičkim i opštinskim organima - rekao je Šehovac.

Načelnik Šehovac apelovao je na građane da poštuju mjere Republičkog štaba za vanredne situacije, pozvao na poštovanje rada ugostitenjskih objekata, kao i na poštovanje mjera lokalnih štabova i preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

- U proteklih devet mjeseci registrovano je ukupno 413 krivičnih djela, dostavljeno 323 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu, protiv 341 lica od kojih je 105 povratnika u izvršenju i devet maloljetnih izvršilaca - izjavio je načelnik Sektora kriminalističke policije Aleksandar Zeković.

Od ukupnog broja krivičnih djela 135 krivičnih djela počinila su nepoznata lica, od kojih su 94 rasvijetljena, devet krivičnih djela iz ranijeg perioda, tako da koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom iznosi 65%, dok je koeficijent ukupne rasvijetljenosti 88 %.

Registrovano je 331 krivično djelo iz oblasti opšteg kriminaliteta, 42 djela privrednog kriminaliteta, 23 djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i 17 krivičnih djela protiv bezbjednosti saobraćaja.

Iz oblasti organizovanog kriminaliteta obrađeno je 95 predmeta u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, podneseno 18 izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv 21 lica, dok je podnesen 21 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 56 prekršajnih naloga zbog uživanja opojnh droga. Pronađene su dvije labaratorije za vještački uzgoj indijske konopnje i dva zasada. Oduzeta je i određena količina različitih vrsta opojne droge.

Evidentirana su 42 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, podneseno 25 izvještaja tužilaštvu protiv 35 lica. Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 212.000,00KM.

- U pet slučajeva nedozvoljene trgovine policijski službenici pronašli su i oduzeli 45.739 paklica cigareta ukupne novčane vrijednosti 173.000,00KM - istakao je načelnik Zeković.

Načelnik Sektora policije Milan Čvoro rekao je da je na području PU Istočno Sarajevo evidentirano 554 narušavanja javnog reda i mira. te da je izdato 616 prekršajnih naloga i podnesena 52 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

U strukturi prekršaja najčešći su ograničenje kretanja na određenom prostoru u 267 slučajeva, zatim vrijeđanje 94 , tuča i fizički napad 63 itd.

Dogodilo se 493 saobraćajne nezgode, ili za 12,3 % manje  u odnosu na isti period prošle godine.  Evidentirane su četiri nezgode sa poginulim licima, 29 nezgoda sa teškim tjelesnim povredama lica, 73 nezgode sa lakšim povredama lica i 387 nezgoda sa materijalnom štetom.

Najčešći uzrosi saobraćajnih nezgoda su brzina neprilagođena uslovima puta i odstojanje.

Registrovano je 24.830 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok je iz saobraćaja isključeno 985 vozača i 503 vozila. Sankcionisano je ukupno 23.305 lica.

- Policijski službenici nastaviće i u narednom periodu da oduzimaju vozila višestrukim povratnicima u vršenju saobraćajnioh prekršaja koji imaju neplaćene kazne evidentirane u registru novčanih kazni - zaključio je načelnik Čvoro.

Komentari 0
Povezane vijesti
Policija traži ko je zapalio "tuarega" na Palama Policija traži ko je zapalio "tuarega" na Palama
Intenzivna potraga za nestalim Alijom Selimbašićem sa Sokoca Intenzivna potraga za nestalim Alijom Selimbašićem sa Sokoca
Istočna Ilidža: Lice lišeno slobode zbog posjedovanja droge Istočna Ilidža: Lice lišeno slobode zbog posjedovanja droge
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 36m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 31m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 36m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 25m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 34m
    3