Stara crkva u Sarajevu danas proslavlja krsnu slavu

21.11.2021. 09:30
0
IZVOR: Katera

Stara srpska pravoslavna crkva Svetog arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu danas proslavlja krsnu slavu hrama - Aranđelovdan.

Crkva je najstariji sakralni objekat u Sarajevu i okolini i kao takva predstavlja najbogatiji i najvažniji kulturno-istorijski spomenik od prvorazrednog značaja za opštu kulturnu baštinu.

U prilog tome govori i podatak da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH graditeljsku cjelinu crkve proglasila nacionalnim spomenikom BiH.

O tačnom vremenu nastanka crkve i njenom razvoju kroz istoriju postoji više različitih mišljenja. Neki njenu izgradnju smještaju u 5. ili 6. vijek, a neki u razdoblje od 12. do 14. vijeka, dok neki pominju njenu obnovu u vrijeme otomanske uprave na ovim prostorima u 15. i 16. vijeku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Finska raspisala potjernicu, a osumnjičeni uhapšen u Sarajevu Finska raspisala potjernicu, a osumnjičeni uhapšen u Sarajevu
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    3h 48m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    2h 43m
    2
  • Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
    20h 5m
    27
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    7h 5m
    0
  • Podijeljeno 195 paketa za socijalno ugrožene stanovnike Istočne Ilidže
    21h 51m
    1