Стара црква у Сарајеву данас прославља крсну славу

21.11.2021. 09:30
0
ИЗВОР: Катера

Стара српска православна црква Светог архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији у Сарајеву данас прославља крсну славу храма - Аранђеловдан.

Црква је најстарији сакрални објекат у Сарајеву и околини и као таква представља најбогатији и најважнији културно-историјски споменик од прворазредног значаја за општу културну баштину.

У прилог томе говори и податак да је Комисија за очување националних споменика БиХ градитељску цјелину цркве прогласила националним спомеником БиХ.

О тачном времену настанка цркве и њеном развоју кроз историју постоји више различитих мишљења. Неки њену изградњу смјештају у 5. или 6. вијек, а неки у раздобље од 12. до 14. вијека, док неки помињу њену обнову у вријеме отоманске управе на овим просторима у 15. и 16. вијеку.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    19h 20m
    1
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    23h 8m
    5
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 13m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    8h 37m
    0
  • НБА играчу доживотна суспензија
    21h 30m
    0