Studenti i učenici iz Srpske nastupaju na festivalu harmonike u Beogradu

19.03.2023. 20:34
0
IZVOR: srna.rs

Pet studenata Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu nastupa na Beogradskom festivalu harmonike, koji se održava u beogradskim muzičkim školama "Stanković" i "Vatroslav Lisinski".

Osim studenata Olivere Vujnović, Kristine Živanić, Azre Halitović, Murisa Šerifovića i Mihajla Petrića na festivalu učestvuju i učenici muzičke škole "Stevan Stojanović Mokranjac" iz Bijeljine Vasilije i Radiša Blagojević, kao i Slavica Čobić, a nastup njih osmoro podržalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Republiku Srpsku na takmičenju predstavlja i profesor na katedri za harmoniku Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Danijela Gazdić, koja je u žiriju za dodjelu nagrada.

Gazdićeva je uoči takmičenja istakla da joj je izuzetna čast i zadovoljstvo što je sedmi put na Beogradskom festivalu harmonike, koji okuplja veliki broj mladih i talentovanih umjetnika na harmonici.

- Prošle godine student iz moje klase bio je laureat. Mi tradicionalno dolazimo ovdje i dobijamo priznanja za prvo, drugo i treće mjesto. Drago nam je što imamo dobru saradnju i sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, koje nam obezbjeđuje smještaj. To mnogo znači našim studentima i jako sam im zahvalna na tome - rekla je Gazdićeva za Srnu.

Studentkinja Kristina Živanić, Šapčanka koja studira na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, prvi put nastupa na Beogradskom festivalu harmonike.

- Ja sam na prvoj godini studija i za sada mi je super u Istočnom Sarajevu. Za studiranje u tom gradu sam se odlučila, jer na akademiji u Beogradu nema smera harmonike - rekla je Živanićeva.

Njena koleginica Olivera Vujnović, student druge godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, na festivalu nastupa drugi put.

- Ove godine izvodim djela kompozitora Nikolaja Rimskog Korsakova i Domenika Skarlatija. Lijepo nam je u Beogradu, gdje imamo dobru saradnju i odličnu komunikaciju sa kolegama iz Srbije - rekla je Vujnovićeva.

Beogradski fetival harmonike organizuje Udruženje ljubitelja harmonike "Akordeon" iz Beograda sa idejom okupljanja učenika, studenata, nastavnika, koncertnih umjetnika i predavača iz Srbije, regiona i inostranstva.

Kako kažu organizatori, misija festivala je promocija i popularizacija harmonike kao klasičnog instrumenta, uz afirmaciju talentovanih učenika i njegovanje ljubitelja klasične harmonike sa posebnim akcentom na mlade, kao i podizanje nivoa kulturne svijesti.

Takmičenja se održavaju u disciplinama harmonika solo, kamerna muzika i orkestri harmonika, a tokom programa održavaju se i majstorske radionice, stručni seminari, koncerti i dječije muzičke radionice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Marina dobila novu jetru – „Zagrliću svoju ćerku, nju sam ostavila da me čeka“ Marina dobila novu jetru – „Zagrliću svoju ćerku, nju sam ostavila da me čeka“
Igor Kušić završio školovanje na Visokim studijima bezbjednosti i odbrane Republike Srbije Igor Kušić završio školovanje na Visokim studijima bezbjednosti i odbrane Republike Srbije
Osumnjičeni za terorističko udruživanje branio se ćutanjem na saslušanju Osumnjičeni za terorističko udruživanje branio se ćutanjem na saslušanju
Najčitanije
 • Bitka za Rogaticu - Jedna od najvećih bitki četnika protiv Nijemaca i ustaša (VIDEO)
  5h 4m
  4
 • Punjene tikvice
  4h 37m
  0
 • Ranjeni policajac otkrio detalje krvavog pira Albanca
  17h 57m
  1
 • Ušao u lift u subotu, a izašao u ponedjeljak
  20h 27m
  0
 • Inspekcija zatvorila dva bazena
  16h 28m
  0