Студенти и ученици из Српске наступају на фестивалу хармонике у Београду

19.03.2023. 20:34
0
ИЗВОР: srna.rs

Пет студената Музичке академије у Источном Сарајеву наступа на Београдском фестивалу хармонике, који се одржава у београдским музичким школама "Станковић" и "Ватрослав Лисински".

Осим студената Оливере Вујновић, Кристине Живанић, Азре Халитовић, Муриса Шерифовића и Михајла Петрића на фестивалу учествују и ученици музичке школе "Стеван Стојановић Мокрањац" из Бијељине Василије и Радиша Благојевић, као и Славица Чобић, а наступ њих осморо подржало је Представништво Републике Српске у Србији.

Републику Српску на такмичењу представља и професор на катедри за хармонику Музичке академије у Источном Сарајеву Данијела Газдић, која је у жирију за додјелу награда.

Газдићева је уочи такмичења истакла да јој је изузетна част и задовољство што је седми пут на Београдском фестивалу хармонике, који окупља велики број младих и талентованих умјетника на хармоници.

- Прошле године студент из моје класе био је лауреат. Ми традиционално долазимо овдје и добијамо признања за прво, друго и треће мјесто. Драго нам је што имамо добру сарадњу и са Представништвом Републике Српске у Србији, које нам обезбјеђује смјештај. То много значи нашим студентима и јако сам им захвална на томе - рекла је Газдићева за Срну.

Студенткиња Кристина Живанић, Шапчанка која студира на Музичкој академији у Источном Сарајеву, први пут наступа на Београдском фестивалу хармонике.

- Ја сам на првој години студија и за сада ми је супер у Источном Сарајеву. За студирање у том граду сам се одлучила, јер на академији у Београду нема смера хармонике - рекла је Живанићева.

Њена колегиница Оливера Вујновић, студент друге године Музичке академије у Источном Сарајеву, на фестивалу наступа други пут.

- Ове године изводим дјела композитора Николаја Римског Корсакова и Доменика Скарлатија. Лијепо нам је у Београду, гдје имамо добру сарадњу и одличну комуникацију са колегама из Србије - рекла је Вујновићева.

Београдски фетивал хармонике организује Удружење љубитеља хармонике "Акордеон" из Београда са идејом окупљања ученика, студената, наставника, концертних умјетника и предавача из Србије, региона и иностранства.

Како кажу организатори, мисија фестивала је промоција и популаризација хармонике као класичног инструмента, уз афирмацију талентованих ученика и његовање љубитеља класичне хармонике са посебним акцентом на младе, као и подизање нивоа културне свијести.

Такмичења се одржавају у дисциплинама хармоника соло, камерна музика и оркестри хармоника, а током програма одржавају се и мајсторске радионице, стручни семинари, концерти и дјечије музичке радионице.

Коментари 0
Повезане вијести
Александар Шапић поново изабран за градоначелника Београда Александар Шапић поново изабран за градоначелника Београда
Ухапшена жена која је претукла наставницу свог сина Ухапшена жена која је претукла наставницу свог сина
Одржана свечана академија поводом 30 година Музичке академије у Источном Сарајеву (ФОТО) Одржана свечана академија поводом 30 година Музичке академије у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  13h 29m
  7
 • Посљедњи поздрав Ксенији од школских другара и наставника из Невесиња
  3h 24m
  0
 • Пренос утакмице Србија – Данска на Тргу Републике Србије
  10h 53m
  1
 • Џудо савез Републике Српске: Ванредна скупштина није сазвана у складу са законом и статутом
  8h 54m
  0
 • Ухапшено лице које је управљало рингишпилом
  12h 6m
  0