Stupilo na snagu primirje Izraela i Hamasa

21.05.2021. 10:01
0
IZVOR: nezavisne.com

Prekid vatre između Izraela i grupe Hamas stupio je na snagu rano jutros, čime je okončano 11 dana bombardovanja u kojem je poginulo više od 240 ljudi, uglavnom u Gazi.

Palestinci su izašli na ulice Gaze ubrzo nakon početka primirja, a jedan zvaničnik Hamasa upozorio je da su njegove ruke "na obaraču", prenio je BBC.

Prekid vatre stupio je na snagu u 2 sata iza ponoći po lokalnom vremenu. I Izrael i Hamas su proglasili pobjedu u ovom sukobu.

Reuters prenosi da su se u zoru automobili sa palestinskim zastavama oglašavali sirenama u naselju Šeik Džarah u Istočnom Jerusalimu.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da je prekid vatre donio "istinsku priliku" za napredak.

Egipat je saopštio da će poslati dvije delegacije da nadgledaju provođenje prekida vatre.

Juče je Izrael izvršio više od 100 vazdušnih udara na Hamasovu infrastrukturu na sjeveru Gaze, a ta grupa uzvratila je raketnom vatrom.

U Gazi su poginule 232 osobe, uključujući više od 100 žena i djece, navodi se u podacima lokalnog Ministarstva zdravlja, koje je pod kontrolom Hamasa. Izrael je saopštio da je najmanje 150 militanata među poginulima u Gazi. Hamas ne objavljuje podatke o svojim žrtvama.

U Izraelu je poginulo 12 ljudi, uključujući dvoje djece, saopštila je medicinska služba. Izrael navodi da je ispaljeno oko 4.000 raketa na teritoriju ove zemlje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Navršila se 31 godina od stradanja Srba u logoru u Marinom Selu Navršila se 31 godina od stradanja Srba u logoru u Marinom Selu
Memorijalne šume kralja Petra I i kralja Aleksandra I Karađorđevića u Izraelu Memorijalne šume kralja Petra I i kralja Aleksandra I Karađorđevića u Izraelu
Istočni front, 188. dan: Stremousov: Herson je pod zaštitom ruske armije Istočni front, 188. dan: Stremousov: Herson je pod zaštitom ruske armije
Najčitanije
 • U pucnjavi u Istočnom Novom Sarajevu ranjena jedna osoba
  17h 38m
  3
 • Evo ko ima zakonsko pravo na subvencije za struju
  22h 37m
  2
 • Uhapšen osumnjičeni za brutalno ubistvo u Banjaluci
  20h 52m
  1
 • Istraga protiv Džake zbog dresa sa imenom Jašari?
  18h 48m
  0
 • Oštećenja na autobusu nisu od vatrenog oružja
  13h 13m
  0