Sve više pijanih i drogiranih vozača u Srpskoj

22.11.2021. 09:40
0
IZVOR: nezavisne.com

U prvih deset mjeseci ove godine pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz saobraćaja su isključili 18.903 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 991 vozača koji je bio pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova.

Kako su za "Nezavisne" rekli u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, u toku prošle godine policijski službenici su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja isključili 14.163 vozača.

- Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom droga ili psihoaktivnih lijekova 2020. godine je isključen 721 vozač - kažu u MUP-u RS.

Naveli su da je u prvih 10 mjeseci ove godine evidentirano 1.269 saobraćajnih nezgoda u kojima je kod najmanje jednog učesnika utvrđeno prisustvo alkohola.

- U 25 saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom, bar kod jednog od učesnika utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu, od čega je u 22 saobraćajne nezgode utvrđena odgovornost lica koje je bilo pod dejstvom alkohola - naveli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Tokom prošle godine evidentirane su 2.863 saobraćajne nezgode u kojima je kod jednog učesnika utvrđeno prisustvo alkohola.

- U toku prošle godine u 32 saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom kod jednog od učesnika utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu, od čega je u 24 saobraćajne nezgode utvrđena odgovornost lica koje je bilo pod dejstvom alkohola - pojasnili su u MUP-u RS

Istakli su da je prošle godine evidentirano 526 saobraćajnih nezgoda u kojima je kod jednog od učesnika utvrđena koncentracija alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg.

- U prvih 10 mjeseci ove godine evidentirano je 419 saobraćajnih nezgoda u kojima je kod jednog učesnika utvrđena koncentracija alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg, dok je bilo 12 saobraćajnih nezgoda koje su prouzrokovali vozači pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova - kazali su u MUP-u RS.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, smatra da je prisustvo alkohola i opojnih droga kod vozača u gradovima najčešće tokom dana vikenda.

- Prema statističkim podacima i kontrolama u ruralnim dijelovima, pokazalo se da je znatan broj vozača u ovim područjima upravljao pod dejstvom alkohola i to je vjerovatno zbog pandemije virusa korona i zatvaranja ugostiteljskih objekata. Ove probleme neće riješiti kazne, nego veća i učestalija kontrola - objasnio je Jaćimović.

Kazne za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola kreću se od 50 KM do 400 KM i dva mjeseca zabrane upravljanja vozilom te dva kaznena boda.

- Predviđene novčane kazne za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova kreću se od 100 KM do 400 KM, dva mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom i dva kaznena boda za vozače koji odbiju da se podvrgnu testiranju - pojasnili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    23h 20m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 4m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    16h 49m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    13h 48m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    15h 0m
    0