Svečano osveštanje i otvaranje Hrama Svetog Save u decembru

17.10.2020. 13:45
0
IZVOR: SRNA

Hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu trebalo bi da bude potpuno završen, svečano otvoren i osvještan u decembru, rekao je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Početkom decembra ćemo biti u prilici da sa ponosom uđemo u naš svetosavski hram koji će biti potpuno unutra završen, rekao je Selaković, koji u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prati radove na završetku hrama.

Slika

On je rekao da, koliko mu je poznato, Srpska pravoslavna crkva (SPC) veoma detaljno i dobro radi na pripremama velikog osveštanja hrama, jer zbog epidemije korona svi episkopi iz dijaspore i regiona ne mogu da dođu u Srbiju.

– To će biti jedan poseban datum. Ali, svakako prije kraja ove godine, građani Beograda, Srbije i Srbi iz svih krajeva Balkana i svijeta koji se budu obreli u Beogradu, moći će da dođu i da budu ponosni na svoju crkvu na svoj hram, ponosni na svoju Srbiju koja je u ovom periodu uspjela da ga završi – rekao je Selaković za TV Prva.

Selaković je napomenuo da je u završetak Hrama u prethodne tri godine uloženo 43 miliona evra, koliko država nije dala u prethodnih 40 godina, kao i da je Rusija neizmjerno pomogla i dala 10 miliona evra za izradu mozaika u Hramu.

On je dodao da u iznos iz 43 miliona evra ne ulazi uređenje platoa ispred Hrama, koji zbog vremenskih uslova, neće biti završen do kraja godine.

Slika

 

Selaković je rekao da je Hram Svetog Save među tri najveća pravoslavna hrama u svijetu, pored Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi i Hrama Svih Svetih u Bukureštu, čija gradnja još traje.

On je dodao da će Hram Svetog Save biti jedinstven po 15.000 i više metara kvadratnih mozaika u vizantijskom stilu, koji su rađeni uz obilnu pomoć ruskih umjetnika, odnosno više 350 ruskih mozaičara, te smatra da će postati jedna od najposjećenijih tačaka na Balkanu.

Urađena su, dodao je, bronzana vrata na ulazu u Hram, odnosno devet velikih bronzanih vrata sa zapadne, sjeverne i južne strane, a na tih devet vrata, na 48 svjetskih jezika ispisane su molitve “Oče naš”, “Bogorodice Djevo”.

– Tu nisu samo jezici pravoslavnih naroda, nego i drugi svjetski jezici, rumunski, gruzinski, engleski, francuski, italijanski, njemački, ali i japanski, kineski, jermenski, arapski, romski. To je potpuno jedinstveno u svijetu – dodao je Selaković.

Prema njegovim riječima, biće postavljen veliki luster horos/polijelej, težine veće od sedam tona, a tu je i 3.650 metara kvadratnih poda urađenog u granitu, oniksu i bijelom karara mermeru.

U završnoj fazi je veliki centralni ikonostas, 21,5 metara širok, koliko i sama Saborna crkva u Beogradu.

Selaković je podsjetio da Hram ima četiri zvonika, a u sjeveroistočnom se nalaze liftovi koji vode do lučnog stepeništa i podkupolne galerije u obliku prstena, koja će biti i muzej.

Odatle će se moći popeti na kupolnu galeriju, a iz nje će izaći na najljepši srpski vidikovac, odnosno balkon sa spoljne strane kupole odakle može da se vidi pola Banata, dio Srema, Fruška gora, čak i planina Cer, a čitav Beograd kao na dlanu.

U lučnom stepeništu će biti freskopisom prikazano žitije Svetog Save i prikaz svih velikih srpskih zadužbinara iz dinastije Nemanjića, Lazarevića i Brankovića.

Selaković je podsjetio da izgradnja Hrama počela 1935. godine, a ideju o njegovoj izgradnji prvi je u javnost iznio 1879. godine jedan Matija Ban, Srbin katolik iz Dubrovnika, po kome beogradsko naselje Banovo brdo nosi ime.

Matija Ban je predložio da srpski narod svetitelju Savi, kao znak zahvalnosti osnivaču SPC i ocu svoje duhovnosti, podigne veliki zavjetni hram na mjestu gdje su 1594. godine Turci spalili njegove mošti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica otmice belaćevskih rudara (FOTO)
BiH čeka serum protiv zmijskog otrova iz Beograda
Autobus sa vjernicima koji su krenuli na Zadušnice vraćen sa KiM
Najčitanije
 • Uhapšeno lice iz Sokoca
  22h 15m
  0
 • Krađa u Istočnoj Ilidži
  22h 19m
  0
 • Krađa na Jahorini
  22h 25m
  0
 • Radulovićeva: Kome se ne sviđa vlast neka napusti zemlju
  14h 59m
  0
 • U požaru smrtno stradala žena
  17h 20m
  0