Sveštenici: Uhapšeni smo jer smo ispoštovali građane Nikšića

17.05.2020. 20:16
0
IZVOR: Nezavisne

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika poručili su da su uhapšeni zato što su ispoštovali građane Nikšića i nisu se oglušili o njihovu ljubav prema Svetom Vasiliju već se pridružili svečanoj litiji, te osudili nasilničko ponašanje policije tokom protesta koji su potom uslijedili.

Oni su napomenuli da se 12. maja, na praznik Svetog Vasilija, okupilo više hiljada vjernika na Trgu u Nikšiću iako je toga dana i vladika rekao da ove godine ne mogu organizovati prazničnu litiju zbog mjera koje ograničavaju okupljanje ljudi.

- Zar je trebalo prezreti taj narod!? Budući da se u tom spontano formiranom molitvenom saboru nisu mogle zavesti propisane mjere, sveštenstvo je našlo jedino moguće pastirsko rješenje da se pridruži vjernom narodu u molitvenom hodu poslije kojeg se narod u miru i zadovoljstvu razišao svojim domovima - navodi se u saopštenju.

Dalje se podsjeća da su uslijedila hapšenja vladike i sveštenika, a da je narod kroz proteste, koji su uslijedili poslije hapšenja, iskazao neslaganje i gnušanje prema tome činu vlasti, te tako potvrdio i posvjedočio ljubav prema Crkvi, svetinji, odnosno svojim korijenima i osveštanoj narodnoj tradiciji.

- Nemamo riječi da zablagodarimo našem vjernom narodu za takvu ljubav i žrtvu – neka ga Bog nagradi svakim izobiljem iz riznice svojih dobara - ističe se u saopštenju.

Iz Eparhije su napomenuli da vlast nije tako mislila već je svoj narod "nagradila" suzavcem i prebijanjem brojne omladine i maloljetnika i to ne samo u Nikšiću nego i u pojedinim drugim gradovima Crne Gore.

- Najoštrije osuđujemo takvo nasilničko djelovanje policije i upozoravamo da nije dobro dizati ruku na svoju budućnost. Djeca se vaspitavaju, prije svega, pažnjom i ljubavlju, a ne prebijanjem i agresijom - dodaje se u saopštenju.

Poručeno je da se nikada ne mogu složiti sa tim da bilo ko vrši nasilje nad organima reda jer se dosljedno zalažu za mir, bratsku slogu i pravni poredak u državi.

- Pozivamo sve, pa i našu vlast da se svi saberemo oko svetinje života da se sa ljubavlju i poštovanjem odnosimo prema svim ljudima, da se oslobodimo mržnje i agresije, da vidamo rane na biću narodnom a ne da ih povređujemo i produbljujemo - napominju iz  Episkopije budimljansko-nikšićke.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porodica - Crkva u malom, a dijete najveće bogatstvo i blagoslov Porodica - Crkva u malom, a dijete najveće bogatstvo i blagoslov
Evo koji su pravoslavni sveštenici u BiH šampioni nataliteta (FOTO) Evo koji su pravoslavni sveštenici u BiH šampioni nataliteta (FOTO)
Ubistva na stotine sveštenika tokom i poslije Drugog svjetskog rata zauvijek nerazjašnjena Ubistva na stotine sveštenika tokom i poslije Drugog svjetskog rata zauvijek nerazjašnjena
Najčitanije
 • Najugroženijima 200 kilograma svinjskog mesa
  11h 1m
  6
 • Teatar u sarajevskih Srba
  2h 36m
  0
 • Džudo klub „Romanija“ iz Pala uspješan u Vojkovićima
  6h 58m
  0
 • Završeni četvrti "Dani Sloge" u Sabornoj crkvi u Sarajevu
  9h 6m
  0
 • Japanski navijači otkrili zašto ostaju čistiti stadione nakon utakmica
  9h 23m
  0