Sveštenici: Uhapšeni smo jer smo ispoštovali građane Nikšića

17.05.2020. 20:16
0
IZVOR: Nezavisne

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika poručili su da su uhapšeni zato što su ispoštovali građane Nikšića i nisu se oglušili o njihovu ljubav prema Svetom Vasiliju već se pridružili svečanoj litiji, te osudili nasilničko ponašanje policije tokom protesta koji su potom uslijedili.

Oni su napomenuli da se 12. maja, na praznik Svetog Vasilija, okupilo više hiljada vjernika na Trgu u Nikšiću iako je toga dana i vladika rekao da ove godine ne mogu organizovati prazničnu litiju zbog mjera koje ograničavaju okupljanje ljudi.

- Zar je trebalo prezreti taj narod!? Budući da se u tom spontano formiranom molitvenom saboru nisu mogle zavesti propisane mjere, sveštenstvo je našlo jedino moguće pastirsko rješenje da se pridruži vjernom narodu u molitvenom hodu poslije kojeg se narod u miru i zadovoljstvu razišao svojim domovima - navodi se u saopštenju.

Dalje se podsjeća da su uslijedila hapšenja vladike i sveštenika, a da je narod kroz proteste, koji su uslijedili poslije hapšenja, iskazao neslaganje i gnušanje prema tome činu vlasti, te tako potvrdio i posvjedočio ljubav prema Crkvi, svetinji, odnosno svojim korijenima i osveštanoj narodnoj tradiciji.

- Nemamo riječi da zablagodarimo našem vjernom narodu za takvu ljubav i žrtvu – neka ga Bog nagradi svakim izobiljem iz riznice svojih dobara - ističe se u saopštenju.

Iz Eparhije su napomenuli da vlast nije tako mislila već je svoj narod "nagradila" suzavcem i prebijanjem brojne omladine i maloljetnika i to ne samo u Nikšiću nego i u pojedinim drugim gradovima Crne Gore.

- Najoštrije osuđujemo takvo nasilničko djelovanje policije i upozoravamo da nije dobro dizati ruku na svoju budućnost. Djeca se vaspitavaju, prije svega, pažnjom i ljubavlju, a ne prebijanjem i agresijom - dodaje se u saopštenju.

Poručeno je da se nikada ne mogu složiti sa tim da bilo ko vrši nasilje nad organima reda jer se dosljedno zalažu za mir, bratsku slogu i pravni poredak u državi.

- Pozivamo sve, pa i našu vlast da se svi saberemo oko svetinje života da se sa ljubavlju i poštovanjem odnosimo prema svim ljudima, da se oslobodimo mržnje i agresije, da vidamo rane na biću narodnom a ne da ih povređujemo i produbljujemo - napominju iz  Episkopije budimljansko-nikšićke.

Komentari 0
Povezane vijesti
Tlo ne miruje: Novi zemljotres u regionu! Tlo ne miruje: Novi zemljotres u regionu!
Jak zemljotres pogodio Hercegovinu, osjetio se i u Istočnom Sarajevu Jak zemljotres pogodio Hercegovinu, osjetio se i u Istočnom Sarajevu
Litija i pomen u slavu junaka sa Košara Litija i pomen u slavu junaka sa Košara
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    15h 40m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 36m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    14h 40m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    11h 33m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    13h 30m
    0