Свештеници: Ухапшени смо јер смо испоштовали грађане Никшића

17.05.2020. 20:16
0
ИЗВОР: Nezavisne

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и осам свештеника поручили су да су ухапшени зато што су испоштовали грађане Никшића и нису се оглушили о њихову љубав према Светом Василију већ се придружили свечаној литији, те осудили насилничко понашање полиције током протеста који су потом услиједили.

Они су напоменули да се 12. маја, на празник Светог Василија, окупило више хиљада вјерника на Тргу у Никшићу иако је тога дана и владика рекао да ове године не могу организовати празничну литију због мјера које ограничавају окупљање људи.

- Зар је требало презрети тај народ!? Будући да се у том спонтано формираном молитвеном сабору нису могле завести прописане мјере, свештенство је нашло једино могуће пастирско рјешење да се придружи вјерном народу у молитвеном ходу послије којег се народ у миру и задовољству разишао својим домовима - наводи се у саопштењу.

Даље се подсјећа да су услиједила хапшења владике и свештеника, а да је народ кроз протесте, који су услиједили послије хапшења, исказао неслагање и гнушање према томе чину власти, те тако потврдио и посвједочио љубав према Цркви, светињи, односно својим коријенима и освештаној народној традицији.

- Немамо ријечи да заблагодаримо нашем вјерном народу за такву љубав и жртву – нека га Бог награди сваким изобиљем из ризнице својих добара - истиче се у саопштењу.

Из Епархије су напоменули да власт није тако мислила већ је свој народ "наградила" сузавцем и пребијањем бројне омладине и малољетника и то не само у Никшићу него и у појединим другим градовима Црне Горе.

- Најоштрије осуђујемо такво насилничко дјеловање полиције и упозоравамо да није добро дизати руку на своју будућност. Дјеца се васпитавају, прије свега, пажњом и љубављу, а не пребијањем и агресијом - додаје се у саопштењу.

Поручено је да се никада не могу сложити са тим да било ко врши насиље над органима реда јер се досљедно залажу за мир, братску слогу и правни поредак у држави.

- Позивамо све, па и нашу власт да се сви саберемо око светиње живота да се са љубављу и поштовањем односимо према свим људима, да се ослободимо мржње и агресије, да видамо ране на бићу народном а не да их повређујемо и продубљујемо - напомињу из  Епископије будимљанско-никшићке.

Коментари 0
Повезане вијести
Литија и помен у славу јунака са Кошара Литија и помен у славу јунака са Кошара
Једини којима се суди због „кршења здравствених мјера“: Завршна ријеч заказана за сутра ујутро Једини којима се суди због „кршења здравствених мјера“: Завршна ријеч заказана за сутра уј...
Полицијски службеници свједочили у корист свештеника Полицијски службеници свједочили у корист свештеника
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  21h 15m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  21h 50m
  0
 • Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
  15h 42m
  0
 • Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту: Веленка Брстинова и кћер јој Драгана
  18h 2m
  0
 • Опљачкана Светлана Ценић, аналитичарка има поруку за крадљивца
  10h 52m
  6