Svjedok govorio o tuči i jaucima zarobljenika

06.03.2023. 13:58
0
IZVOR: srna.rs

Na suđenju za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske /VRS/ na području Goražda i Višegrada, svjedok Tužilaštva BiH Mirko Jevtić ispričao je danas kako je tučen sa ostalim zarobljenicima u zgradi nekadašnjeg Zavoda za osiguranje imovine i lica.

Jevtić je ispričao da je bio vojno angažovan pri Ruđanskoj brigadi do 31. maja 1995. godine, kada su ga zarobili vojnici takozvane Armije BiH.

On je svjedočio da su mu ruke vezali žicom pozadi, te ga odveli u Goražde, u objekat blizu bolnice, a nakon toga u zgradu Zavoda, gdje je spavao na betonu.
Prema njegovim riječima, tokom noći su ga pretukli pripadnici Vojne policije, koje je vidio kroz rešetke, te čije je postrojavanje prepoznao jer je služio Jugoslovensku narodnu armiju.

Svjedok je naveo i da su ih vojni policajci izvodili na drugi sprat, te tukli nogama i rukama, kao i da je zajedno s njim tučen i Velislav Stanišić.

Jevtić je rekao da su krajem juna 1995. dovedeni i Rajko Lazić, Mićo Andrić i braća Rajko i Jovan Eleg, kao i da je čuo njihovo zapomaganje dok su ih tukli, prenosi Birn.

On je pojasnio da je bilo deset do 15 vojnih policajaca, te se sjetio avgusta kada je bila eksplozija ispred zgrade i kada su njega i Velislava izvodili i tukli.

On je dodao da je Mići krv tekla niz čelo, a da se Rajko htio objesiti.

Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda su optuženi za zločine nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada počinjene od 1992. do 1994. godine.

Zajedno s njima sudi se i Mehmedu Dobrači, koji je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1995. na području Rogatice i Goražda.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart.

Komentari 0
Povezane vijesti
Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba
Nova suspenzija za Dianu Kajmaković Nova suspenzija za Dianu Kajmaković
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 32m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    13h 46m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 36m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    14h 51m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    9h 34m
    0